Verenigingen

De mooiste vereniging: Aeneas Roermond

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar Aeneas uit Roermond gooit hoge ogen. Veel gastroeiers maken gebruik van de faciliteiten van Aeneas want vanuit de club heb je toegang tot meer dan tien kilometer vrij roeiwater. Prachtig gelegen vlakbij de oude binnenstad van Roermond is Aeneas hoe dan ook een blikvanger!

Profiel
Aeneas is de roeivereniging van Roermond, opgericht in 1978 en telt ruim 200 enthousiaste roeiliefhebbers, van jong (vanaf 12 jaar) tot oud. Het clubhuis ligt aan de Weerd omgeven en verbonden met de grindmeren aan de Maas vlakbij de oude binnenstad van Roermond. Een ideale locatie voor roeien op de Maas en de plassen in de regio. Vanuit de club heb je toegang tot meer dan tien kilometer(!) vrij roeiwater.

Aeneas roeiers zijn sportief, competitief en nemen deel aan wedstrijden en toertochten. Naast instructies voor beginners en gevorderden organiseert Aeneas allerlei activiteiten, als toertochten, borrels, feesten, roeiwedstrijden, de Limburg Botenrace en roeien met verstandelijk beperkten. In de winter wordt doorgetraind op de ergometers en is er wekelijks een circuittraining voor de specifieke roeiconditie.

Vloot
De vloot van Aeneas bestaat uit zo’n zestig boten. Van comfortabele wherry’s en C-boten tot en met wedstrijd skiffs, 2’en, 4’en, boord en scull geriggerd, gestuurd en ongestuurd en enkele wedstrijd 8’en.

Alle leden leveren een bijdrage aan de activiteiten binnen de vereniging, zo wordt voorkomen dat de club op een kleine groep leden draait.

Bijzonder
De club is een aantal jaren geleden gestart met een renovatieproject waarbij de vlotten, loodsinrichting en enkele boten al vernieuwd zijn. Op den duur maken veel houten boten plaats voor kunststof varianten en er komt een ruimte voor roeifitness. Bovendien wordt het gebouw verder gerenoveerd met duurzame en energie zuinige materialen.

Verleden in vogelvlucht
Aeneas, daarvoor Maas- en Roer kent een roerige geschiedenis. Een overzicht in vogelvlucht!

1909 Oprichting van de Roei- en Zeilvereeniging Maas- en Roer zoals te lezen in De Nieuwe Koerier. Later splitst de roeiafdeling zich af.

Jaren ’30-1954 Roeien is de belangrijkste afdeling binnen Maas- en Roer

Jaren 60 De zeilsport wint aan populariteit

Jaren 70 Het aantal roeiers daalt tot zo’n dertig leden. Wel sluiten Britse soldaten, die in het nabije Duitsland op een legerbasis werken aan.

1976/1977 Verschil van inzicht over de financiën en de voor de roeiers bestemde middelen. Tijdens een ledenvergadering vragen roeiers een bevriende zeiler, zonder enige roei-ervaring, Piet Verheggen, om de roeiafdeling op zich te nemen.

1978 Oprichting van de Roermondse Roeivereniging Aeneas. Aeneas was een mythologische Trojaanse held, die aan een reis over zee begon, op zoek naar een nieuw vaderland. Dit leidde tot de stichting van de stad Rome. De stichters van die stad waren Romulus en Remus, volgens de mythologie de nakomelingen van Aeneas. Zij waren daarmee ook de stichters van een wereldrijk. De Roermondse roeiers kozen, onder de bezielende leiding van Piet, de naam Aeneas omdat zij een eigen roei-imperium wilden stichten.

1984 Het gaat voorspoedig met de vereniging. Aeneas telt 110 leden en heeft in 1985 een vloot met 32 boten!

1986 Grootse opening van de nieuwe locatie aan de Weerd.

1989 Val van de Muur, veel Britse militairen gaan terug naar hun vaderland en vertrekken dus ook bij Aeneas.

1993 Een enorme vloedgolf, in de botenloods staat het water tot 120 cm. Schade valt mee door hulp van velen in heel Nederland.

1999 Geraldine Minten wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van Aeneas.

2009 Zesde lustrum van de Limburg Botenrace. De snelste achten van MWC en Aenaes racen voor de winst.

2011 Na zestien jaar krijgt Aeneas weer te maken met hoog water. Daarnaast blijft het ledental steken rond de 200. Er is veel aandacht voor het werven van nieuwe leden.

In 2011 krijgt de vereniging na 16 jaar weer te maken met een extreem hoge waterstand van de Maas: gedurende 48 uur staat er 30 cm in de loods

Heden
Het doel is om van Aeneas een gerenommeerde roeivereniging in Midden-Limburg te maken. Met de roeiverenigingen in Maastricht, Weert en Venlo bestrijken ze zo heel Limburg en werken ze steeds intensiever samen. Roeivereniging Aeneas is een gastvrije vereniging. Regelmatig komen er gastroeiers van zowel Nederlandse als Duitse verenigingen op bezoek en zij verbazen steeds weer zich over het prachtige roeiwater, de fraaie ligging van de vereniging in de natuur en de faciliteiten die Aeneas tot de beschikking heeft.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Nieuws

Erasmiaans Gymnasium wint Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!