Nieuws

EK 2024: negen Nederlandse boten aan de start

Susanne Ottenheym

De Europese Kampioenschappen staan voor de deur: van donderdag 25 april tot en met zondag 28 april komen er negen Nederlandse boten in actie op het Hongaarse water in Szeged. In de startende ploegen zitten zowel roeiers van het nationaal roeiteam, ‘TeamNL Roeien’, als roeiers van het talententeam, ‘Talent TeamNL’. 

Acht atleten van TeamNL Roeien
Bij de wedstrijd in Hongarije starten acht roeiers van het nationaal roeiteam. Pieter van Veen komt in actie in de Mannen Skiff en roeiers Ilse Kolkman, Nika Vos en Willemijn Mulder starten samen met Talent TeamNL roeier Maartje Damen in de Vrouwen Vierzonder. Daarnaast ligt de paralympische PR2 Mixed Dubbeltwee met Corné de Koning en Esther van der Loos voor het eerst dit jaar aan de start van een toernooi. Dit wordt voor hen het eerste internationale meetmoment sinds hun hereniging afgelopen najaar. Eerder startte ze in 2016 de Paralympische Spelen van Rio, waar ze vierde werden.

Mannen Tweezonder
Voor TeamNL roeiers Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang wordt dit tevens het eerste meetmoment. Het duo, dat in de Mannen Tweezonder start, racet voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2021 weer samen in deze bootklasse, waar ze destijds zevende werden. Het EK wordt gestart ter voorbereiding op het Olympisch Kwalificatietoernooi in mei, waar de mannen sinds een paar maanden naartoe trainen. Bij dit laatste kwalificatietoernooi gaan Guillaume en Niki strijden voor één van de laatste twee startbewijzen voor de Olympische Spelen in Parijs. Een missie die de roeiers maar al te goed kennen van de vorige Olympische cyclus, toen zij via het Olympisch Kwalificatietoernooi een startbewijs bemachtigde.

Talent TeamNL
Het opleidingsprogramma ‘Talent TeamNL’ is met dertien roeiers – verspreid over vijf ploegen – aanwezig op het Europese toernooi. Sinds februari trainen ze in deze formaties waarbij in maart de eerste internationale race-ervaring werd opgedaan tijdens de Piediluco Memorial Regatta.

Naast bovenstaande ploegen start er ook een boot op eigen gelegenheid. David Zeelenberg start in de Mannen Skiff in de PR1 klasse van het pararoeien. Onderstaande tabel geeft een overzicht van alle startende Nederlandse ploegen en bijbehorende starttijden voor de races op donderdag.

BootRoeiersStarttijd donderdag
(M1x) Mannen SkiffPieter van Veen12:30 uur
(M2-) Mannen TweezonderGuillaume Krommenhoek & Niki van Sprang11:05 uur
(M2x) Mannen DubbeltweeLucas Keijzer & Jelle Bakker11:30 uur
(M4x) Mannen DubbelvierWibout Rustenberg, Michiel Mantel, Stijn Wieling & Jorn Salverda13:20 uur
(W2-) Vrouwen TweezonderVera Sneijders & Linn van Aanholt10:45 uur
(W4-) Vrouwen VierzonderWillemijn Mulder, Ilse Kolkman, Nika Vos & Maartje Damen11:50 uur
(W4x) Vrouwen DubbelvierClaire de Kok, Margot Leeuwenburgh, Lisanne van der Lelij & Lisa Bruijnincx13:10 uur
(PR2 Mix2x) PR2 Mixed DubbeltweeCorné de Koning & Esther van der Loos10:29 uur
(PR1 M1x) PR1 Mannen Skiff*David Zeelenberg10:21 uur
* Deze boot start op eigen gelegenheid.

Hoe volg ik de Europese Kampioenschappen?
De wedstrijden zijn van donderdag t/m zondag te volgen via worldrowing.com. Resultaten, sfeer en nieuws vanaf het wedstrijdterrein volg je via ROEIEN.nl en op Instagram: @teamnlroeien voor de roeiers van TeamNL en @roeien.nl voor de overige ploegen. 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!