Nieuws

Voorbereidingen Talent TeamNL: deze ploegen starten het EK

Susanne Ottenheym

Talent TeamNL, het decentrale opleidingsprogramma, heeft vijf ploegen geformeerd die trainen richting het Europees Kampioenschap in Szeged, Hongarije. Een groep van dertien roeiers uit de talentengroep, gecombineerd met drie roeiers van het nationaal roeiteam “TeamNL Roeien”, starten eind april het EK. 

Ploegformatie 
Eind 2023 werden dertien roeiers opgenomen in het Talent TeamNL, het programma voor toptalenten uit de Nederlandse roeiwereld. De testdagen en prestaties voorafgaand aan de bekendmaking van de Talent TeamNL selectie gaven een goed beeld van het niveau dat de talenten reeds hadden in scull boten. Voor de Fixture Boat Race, waar de groep talenten eind januari startte, werd er ook in boordboten getraind. Met deze informatie is er in februari een selectie boten geformeerd die richting het EK traint in Szeged, Hongarije. Tijdens dit traject worden de ploegen gecoacht door Diederik de Boorder, Jolijn Remmelink, Peter Wiersum en Thijs van Luijk.

Piediluco Memorial Paolo D’Aloja Regatta
Komend weekend reist de groep talenten naar Piediluco, Italië, om hier namens Nederland de 2024 Memorial Paolo D’Aloja International Regatta te starten. Deze wedstrijd bestaat uit twee races van elk twee kilometer: de eerste race starten talenten in de skiff en de tweede race start iedereen in EK formatie. Na afloop van deze wedstrijd blijft de groep tot begin april in Italië voor een trainingsstage op hetzelfde Italiaanse water. Vanaf april traint de groep talenten centraal op de Bosbaan ter voorbereiding op het EK.

Roeiers Nationale Roeiequipe 
Naast de groep van dertien talenten starten er zowel in Italië als in Hongarije ook vier roeiers uit nationaal roeiteam “TeamNL roeien”. Roeiers Ilse Kolkman, Nika Vos, Pieter van Veen en Willemijn Mulder komen bij beide wedstrijden voor Nederland uit. Ilse, Nika en Willemijn stappen samen met Maartje Damen (Talent TeamNL) in de vrouwen vierzonder. Zij volgen het programma van het talententeam en sluiten aan bij het trainingskamp in Italië. Pieter van Veen start beide wedstrijden in de skiff.

Aan de start van het EK in Szeged verschijnen de volgende Talent TeamNL ploegen:

EK Talent TeamNL PloegNamen
Vrouwen vierzonderIlse Kolkman, Nika Vos, Willemijn Mulder (allen TeamNL) & Maartje Damen
Vrouwen dubbelvierClaire de Kok, Lisanne van der Lelij, Lisa Bruijnincx & Margot Leeuwenburgh
Vrouwen tweezonderLinn van Aanholt & Vera Sneijders
Mannen dubbelvierJorn Salverda, Michiel Mantel, Stijn Wieling & Wibout Rustenburg
Mannen dubbeltweeJelle Bakker & Lucas Keijzer

Bovenstaande ploegformaties hebben enkel betrekking op de boten van Talent TeamNL. Naast deze boten van Talent TeamNL en Pieter van Veen in de mannen skiff komt op het EK ook de mannen tweezonder, met TeamNL roeiers Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang, in actie. Zij starten het EK ter voorbereiding op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in mei. Ook paralympische boten, onder andere TeamNL roeiers Corné de Koning en Esther van der Loos, starten het EK. Het volledige overzicht van startende boten volgt in april.

Foto’s door Susanne Ottenheym

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!