Dit seizoen werd in het development H2x veld al snel duidelijk wie er het klassement ging winnen. De mannen van Argo stapelde meerdere overwinning op in dit veld. Toch moet je het dan maar even waarmaken! Soms lijkt de winst in het klassement een stuk vanzelfsprekender vanaf de zijlijn dan in de boot of als coach. Na een seizoen van hard trainen kwamen de roeiers van Argo dan toch als winnaar uit de bus. We vragen de coach van de ploeg, Gijs Gommers, hoe hij dit seizoen en de laatste wedstrijd heeft beleefd.

Hoe hadden jullie je kansen voor de winst van het klassement ingeschat in het voorseizoen? Onze inschatting vooraf was dat we een kanshebber zouden zijn. Op basis van vermogen en tijden in de trainingen wisten we wel dat we vooraan mee konden doen. Technische ontwikkeling was de grootste uitdaging aangezien op de Rijn trainen niet altijd even makkelijk is. Meerdere trainingen op andere locaties hebben toch tot de benodigde progressie geleid.

Foto door Lars Veling. Damen Raceroei Regatta 2019 op de Willem-Alexanderbaan.

Heb je als coach de insteek van de trainingen aangepast nadat bleek dat jullie vooraan in het klassementsveld roeiden? We hebben in de loop van het seizoen wel het accent van de trainingen aangepast. De stap naar winnen in het elite veld bleek nog wel iets extra’s te vragen. Dit in combinatie met de uitzending naar het EUC en de ontwikkeling die daarvoor nodig is, hebben we in de loop van het seizoen al gekozen om hier stappen in te maken in plaats van te concentreren op hetgeen al goed gaat. Voornaamste winst punt voor de ploeg zit in het varen op hoger tempo met behoud van de haal die er al is. Dit hebben we vooral gevonden in het verbeteren van de eindhaal.

Hoe heb je als coach er voor kunnen zorgen dat jouw roeiers elke wedstrijd het uiterste uit zichzelf bleven halen? Ik ben zelf niet veel op de wedstrijden geweest. Veel voorbereiding in de trainingen gedaan en uitgebreide besprekingen achteraf over hetgeen goed en niet goed gaat. Heel veel verantwoordelijkheid hiervoor dus bij de roeiers gelegd wat hun ontwikkeling ook ten goed is gekomen. Mijn mede-coach was wel meestal op de wedstrijden aanwezig. Met hem werden de afstellingen en wedstrijdplannen besproken.

Hoe voelde jullie je voorafgaand aan de laatste klassementswedstrijd op de slot? Ontspannen. Gezien het aantal inschrijvingen voor de laatste wedstrijd en de voorsprong wisten we al dat we het klassement gewonnen hadden. Voorbereiding was wat rommelig omdat een van de roeiers actief bezig was met de voorbereiding van de Argo Sprint. Dit zorgde ervoor dat we in de laatste week weinig met de wedstrijd bezig waren zoals we dat voor andere wedstrijden wel waren.

Hoe heb je de laatste race beleefd? Het was een mooie race waar er voor ons weinig op het spel stond. Andere ploegen waren nog duidelijk aan het strijden voor podiumplekken. Vooral in de start en in de eindsprint hebben we ons actief bemoeid met het wedstrijdverloop. Wij hebben vooral het accent gelegd op de progressie die we aan het boeken zijn richting EUC en om dezelfde halen ook in wedstrijdverband te laten zien.

Welke race of welk moment van dit seizoen is jou het meest bijgebleven? Niet zozeer een race maar de combinatie van de eerste twee races. In de eerste race moesten ze van achteren terug komen om in het laatste deel van de race de winst binnen te halen. De tweede race wonnen ze juist door de eerste kilometer heel hard te varen en daar de wedstrijd te beslissen. Als coach ben je dan blij dat je ploeg op beide manieren kan winnen. Dat geeft opties voor de rest van het seizoen en ook de mogelijkheid om meerdere wedstrijdscenario’s te bespreken en voor te bereiden.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!