Kamprechters, we kennen ze allemaal en ze zijn onmisbaar voor een veilig en eerlijk verloop van de roeiwedstrijden. Ook dit jaar vindt de ‘Week van de Scheidsrechter’ weer plaats. Een sportbreed initiatief van 3 tot en met 11 oktober waarbij het uitspreken van waardering voor de arbiter centraal staat. Vandaag spreken we een kamprechter uit Maastricht: Helena Zwart.

Wie is Helena?

Mijn naam is Helena Zwart en de afgelopen vier jaar ben ik een Sauriër geweest. Tijdens de studenten introductieweek van Maastricht zag ik het fel rode van de M.S.R.V. Saurus overal om me heen. Het waren mensen die me aan de hand meenamen om hun sport en vereniging aan me voor te stellen. Inmiddels ben ik een competitieroeier in hart en nieren en ben ik van het C4 roeien, naar De Vlietbokaal, naar de dubbeltwee gegaan. Voor mijn avontuur bij Saurus was mijn enige contact met de roeiwereld een verhaal over hoe mijn moeder een wedstrijd van 100km in een 8+ had geroeid. Zelf besteedde ik mijn tijd niet op het water, maar op het voetbalveld. Toen ik ging studeren wilde ik een andere sport gaan beoefenen en met het enthousiasme wat de Sauriërs uitstraalde was de keuze al snel gemaakt.

Hoe heb je de afgelopen periode, zonder wedstijden, ervaren als kamprechter?

Net als voor de rest van roeiend Nederland viel bij mij een groot deel van mijn tijdsbesteding weg. Het eerste wat ik heb gezocht was een nieuwe sport (stilzitten is niet echt mijn ding). Fietsen, hardlopen en zwemmen waren goede afleiding, maar het deed niks voor de gezelligheid die ik miste. Aan het niet kunnen kamprechteren was niets te doen. Gelukkig zijn we met redelijk wat kamprechters goede vrienden en hebben we het beste gemaakt van zoom borrels. Deze borrels en gesprekken in whatsapp groepen waren prachtige momenten om te speculeren over verschillende situaties in roeiwedstrijden en hoe je erop moet reageren als kamprechter. Zo bleef de kamprechters sfeer nog levendig.

Wat is de reden dat je kamprechter bent geworden?

De reden dat ik kamprechter ben geworden komt door Daniel Haring. Hij is een van mijn beste vrienden en heeft in ons eerste jaar besloten kamprechter te worden. Een jaar later kwam de kamprechters cursus weer voorbij en was het zijn verantwoordelijkheid om nieuwe mensen te werven. Ik was een van zijn ‘slachtoffers’, samen met nog drie van mijn vrienden. Zelf trok het idee om de roeiwedstrijd vauit een kamprechterpositie te zien me erg aan. Ik ben nogal een nieuwsgierig type en vond het erg leuk om de roeiwereld vanaf deze nieuwe kant te zien. Toen ik op mijn eerste wedstrijd, de Skøll Cup, ongeveer de hele dag op een motorboot mocht starten en meevaren was ik verkocht. Als je actief gaat kamprechteren zul je dezelfde mensen regelmatig zien. Dat maakte dat ik me al snel erg op me gemak voelde en eenvoudig vragen kon stellen.

´Als je actief gaat kamprechteren zul je dezelfde mensen regelmatig zien.´

Helena Zwart – kamprechter uit Maastricht

Wat doet een kamprechter precies op een wedstrijd?

Alles wat je als roeier niet ziet. De stem die je naar voren roept als je mag starten, dat is een kamprechter. Als iemand op een brug of bij een versmalling aangeeft dat je moet wijken dan is dat een kamprechter. Degene die controleert wie er als eerste is gefinisht, dat is een kamprechter. Tijdens de wedstrijd zullen kamprechters op alle cruciale punten van de wedstrijd staan. Van start tot finish, van versmallingen tot bruggen. Natuurlijk zijn de kamprechters er ook voor en na de wedstrijd om de veiligheid in de gaten te houden. De controlecommissie zijn die irritante mensen die aan je schoentjes trekken om te zien of er hielstrings in zitten en die je boeg bal checken of die wel echt vast zit. Stel er is iets misgegaan tijdens de race dan zijn de kamprechters degenen die alles weer recht trekken. Zoals gezegd, bij roeiwedstrijden zal er altijd wel een kamprechter in een blauwe polo rondlopen om te zorgen dat alles volgends planning verloopt.

Helena Zwart aan het kamprechteren

Je bent zowel kamprechter op grote nationale wedstrijden, als kleinere wedstrijden: wat is het verschil?

Het eerste verschil merk je is de sfeer. Op grote nationale wedstrijden vechten wedstrijdteams om de overwinning, dat is een veel serieuzere sfeer. Dat wil je als kamprechter ook faciliteren door extra strak te handelen. Dan heb je de kleinere wedstrijden, hier starten vaker roeiers meer voor de leuk en dan is het genieten bij die competitie heel belangrijk. Hierbij heeft het dan als kamprechter ook geen zin om heel strikt te zijn. Je moet zorgen dat de regels worden nageleefd, maar je laat er wat meer vrijheid in. Zeker bij onervaren teams help je ze wat meer dan bij de meer ervaren serieuze ploegen op de nationale wedstrijden. Beide hebben leuke aspecten, dus als kamprechter zou ik zeker ook de afwisseling aanraden.

Waarom zou je andere mensen aanraden kamprechter te worden?

De roeiwereld kun je van verschillende kanten benaderen; Roeien, sturen, coachen, wedstrijdorganisatie en kamprechteren. Als kamprechter ben je niet bezig met zelf sporten, maar juist het faciliteren voor anderen. Je leert de richtlijnen waarop deze sport is gebouwd kennen en vooral ook waarom we op deze manier functioneren. Ben je daar nieuwsgierig naar, houd je van een leidinggevende of organiserende rol dan zou ik zeker eens kijken of kamprechteren niet iets voor jou is!

Ook kamprechter worden?

Er staat weer een nieuwe kamprechter B cursus op de planning. Kamprechters B dragen de verantwoordelijkheid voor een goed verloop van niet-nationale wedstrijden en hebben een belangrijke functie tijdens nationale tijdraces. Tijdens nationale boord-aan-boord wedstrijden treedt de kamprechter B op in alle functies in samenwerking met een kamprechter A. Doorstroom naar kamprechter A, en daarna eventueel naar internationaal FISA kamprechter, behoort tot de mogelijkheden.

  • Kamprechter B cursus webinar: woensdag 4 november om 19:30 uur
  • Digitaal examen kamprechter B: woensdag 18 november om 19:30 uur

Ontdek meer roeiverhalen

Nederlandse roeiers brengen boten naar Oekraïne

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!