Roeien door de prachtige Friese landschappen in ochtenddauw, fotografie Michel van der Werf

Op vrijdag 10 mei is het schilderachtige Friesland het decor van een bijzondere marathon: de Elfsteden roeimarathon. Eén van de deelnemers dit jaar is Michiel. We vroegen hem hoe hij en zijn team zich voorbereiden op deze unieke marathon en wat dit evenement zo bijzonder maakt.

Voorbereidingen

Met nog enkele dagen te gaan voor de start van de Elfstedenroeimarathon, bereidt Michiel zich intensief voor bij roeivereniging Pontos uit het Flevolandse Lelystad. “We staan op het punt om er volledig voor te gaan na onze intensieve voorbereidingsperiode,” zegt hij met een mix van spanning en voorpret. Deze marathon is niet alleen een sportieve uitdaging; het is ook een zware fysieke en mentale test die de roeiers langs de historische en schilderachtige route van de Friese Elfsteden voert. Dit non-stop evenement start op vrijdagavond en loopt door tot zaterdag, waarbij alle teams strijden om als eerste te finishen.

Deelnemers uit binnen- en buitenland

Sinds 1984 voert de Elfstedenroeimarathon, georganiseerd door de Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille, roeiers door adembenemende routes. Elk jaar trekken teams met in totaal meer dan 1100 deelnemers uit binnen- en buitenland die speciaal aangepaste boten gebruiken om optimale prestaties onder zware weersomstandigheden te leveren. Dit jaar telt de race 88 teams, met een opvallend aantal van 18 buitenlandse teams uit Duitsland, België, Zwitserland en Frankrijk, wat de internationale allure van het evenement onderstreept.

Techniek, teamdynamiek en uithoudingsvermogen

Marathonroeien, zoals bij de Elfstedenroeimarathon, vereist een duurzame en efficiënte roeitechniek die het mogelijk maakt lange afstanden te overbruggen zonder dat roeiers uitgeput raken. In tegenstelling tot kortere races die meer op kracht en snelheid focussen, benadrukt marathonroeien het belang van een constant tempo en perfecte synchronisatie van het team.

“Marathonroeien benadrukt het belang van een constant tempo en perfecte synchronisatie van het team”

Michiel, deelnemer Elfstedenroeimarathon 2024

Michiel en zijn team van zes zijn druk met de laatste voorbereidingen. Het team bestaat uit Jorn, die voor de zesde keer deelneemt, Marcel (zevende keer), Olaf (eerste keer), Alfred (achtste keer), Ger (derde keer), en Michiel zelf die al voor de veertiende keer meedoet. Dit jaar zal het de vierde keer zijn dat zij als 6-mans ploeg deelnemen. “De Elfstedentocht is werkelijk uniek,” vertelt Michiel terwijl hij zijn riemen inspecteert. “De 210 kilometer lange tocht langs de Friese Elfsteden en door de kleine kernen vereist veel van ons, zowel fysiek als mentaal.”

De rol van navigatie en strategie

Navigatie speelt een cruciale rol tijdens de tocht, vooral tijdens de nachtelijke uren. “Het team gebruikt een combinatie van traditionele papieren en gedigitaliseerde kaarten voor nauwkeurige navigatie en routeverificatie, wat cruciaal is voor het succes van hun missie,” legt Michiel uit. Hij herinnert zich een moment waarbij onnauwkeurige navigatie leidde tot verwarring en tijdverlies, wat benadrukt hoe kritisch deze component is.

Het roeien gebeurt in estafettevorm in de Ceraphus, een C2x+ die zeer geschikt is voor het volbrengen van de tocht. “Elk teamlid roeit 14 trajecten, waarbij ongeveer een derde van de tijd wordt besteed aan het sturen,” licht Michiel toe. “Het is essentieel om een constant tempo te behouden dat ons helpt op schema te blijven, wat een aanzienlijke uitdaging is gezien het ritme van 22-23 slagen per minuut.”

Mentale kracht, teamrollen en reflectie

“Je moet mentaal sterk zijn, vooral als de vermoeidheid toeslaat en je nog steeds moet presteren,” voegt Michiel toe. De rol van de stuurman is ook van cruciaal belang, vooral bij het navigeren door smalle doorgangen en onder lage bruggen door. “Het commando ‘liggen’ moet op tijd worden gegeven om botsingen te voorkomen,” vertelt Michiel. Dit vereist scherpe aandacht en snelle besluitvorming, wat extra druk legt op de stuurmannen en – vrouwen.

“Er is iets magisch aan roeien bij het eerste licht van de ochtend”

Michiel, deelnemer Elfstedenmarathon 2024

Ondanks de fysieke uitdagingen vindt het team tijd voor reflectie, vooral tijdens de vroege ochtenduren wanneer het water kalm is. “Er is iets magisch aan roeien bij het eerste licht van de ochtend. Die momenten van rust blijven je bij, lang na de fysieke inspanning,” deelt Jorn, een ervaren teamlid. Het team werkt volgens een cross-functionele samenstelling, waardoor elke roeier unieke vaardigheden bijdraagt die het project dekken. “De manier waarop wij werken, versterkt onze band en elk jaar leren we weer van elkaar. Het is intensief, maar de beloning is het waard,” voegt Ger toe.

Interactie met duizenden toeschouwers

Duizenden toeschouwers verzamelen zich langs het parcours om de teams aan te moedigen, vooral bij populaire punten zoals Leeuwarden, Bartlehiem en Dokkum. Het huidige baanrecord op de nieuwe route sinds 2019, vastgesteld op 16 uur, 52 minuten en 34 seconden, is een indrukwekkende tijd neergezet door Gyas, een studentenroeivereniging uit Groningen.

Vooruitzicht op de Elfstedenroeimarathon 2024

Michiel kijkt uit naar de start op 10 mei om 20:00 uur in de Prinsentuin in Leeuwarden. Met een streefsnelheid van rond de 10 km per uur en 27 geplande wissels, verwacht het team aan het begin van de avond op 11 mei te finishen. De marathon vormt een enorme prestatie die getuigt van vastberadenheid en inzet. “De interactie met toeschouwers geeft ons extra energie, vooral tijdens de moeilijke momenten,” zegt Michiel. Voor Michiel en zijn teamgenoten gaat het verder dan alleen de finishlijn halen; het is een bewijs van hun vastberadenheid en passie voor de roeisport.

Kortom, de Elfstedentocht roeimarathon is meer dan een sportevenement; het is een spektakel van doorzettingsvermogen, teamwork en passie voor roeien in een van de meest mooie landschappen van Nederland. Tijdens de tocht biedt het publiek vaak aanmoediging en steun, wat de roeiers een goede boost geeft.

Dit jaar kan de actie van dichtbij gevolgd worden dankzij het GPS-volgsysteem, waarmee fans online de positie en snelheid van hun favoriete teams kunnen tracken, beschikbaar via www.elfstedenroeimarathon.nl.

Tekst: Paul Stienstra

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!