Aankomend weekend starten acht ploegen uit de talentgroep op de World Rowing Cup II in Poznan. Waarom worden er talenten naar deze wedstrijd gestuurd en wat zijn hun kansen daar? We vroegen het aan de talentcoach van de dames: Jeroen Spaans.

Wat houdt het talentenprogramma van de KNRB in?
Binnen het talentenprogramma zijn we met name bezig sporters te selecteren en op te leiden voor de Olympische Spelen in Parijs. De sporters die wij selecteren voor het talentprogramma moeten uiteindelijk in kunnen stromen in het Aegon Nationaal RoeiTeam en daar op het hoogste niveau presteren. Onze taak als talentcoach is om ze daar te krijgen.

Op de weg naar dat doel zijn er diverse toernooien voor atleten die nog niet goed genoeg zijn voor het ANRT, zoals het WK junioren en het WK onder 23 jaar. Dit zijn toernooien waar relevante internationale wedstrijdervaring opgedaan kan worden. Voor de talenten onder 23 jaar heb je het WK onder 23 jaar. Voor deze groep geldt dat we bezig zijn met leren presteren, danwel leren winnen. Het leren lezen van een race, uitvoeren van je tactisch raceplan en zorgen dat je onder druk goed blijft roeien.

In de voorbereiding op het WK onder 23 jaar, waar we de piek willen leggen, starten we in Poznan. Deze World Cup lijkt als toernooi heel erg op een WK onder 23. De tegenstanders zijn dit weekend alleen beter, want het is gewoon het hoogste niveau.

 © Ellen de Monchy

Hoe schat je de kansen van de talentploegen in dit weekend?
Het zijn niet de ploegen die nu vooraan gaan varen. Als ploegen de A-finale halen mogen we heel tevreden zijn. Bij de dames acht is het top als ze zesde worden of de B-finale winnen. De dames dubbelvier hebben in hun veld alle internationale topploegen. Het resultaat is nu van minder belang. Het is eigenlijk meer de vraag van: hoe varen ze de wedstrijd en hoe gaan ze met bepaalde dingen om. Als team, maar ook individueel.

Bij junioren heb je dat ook. Daar zijn we vooral bezig met leren racen en leren presteren. Hierbij hoort ook het aanleren van routines. Dus naast een goede wedstrijdvoorbereiding en uitvoeren van je roeitaak ook bezig zijn met bedenken dat je na de race iets warms wilt aantrekken en wat wilt drinken. Zorg er dan voor dat dat geregeld is, dat iemand dat dan kan aangeven. Herstel in zo’n toernooi is gewoon heel belangrijk. Je voorbereiding moet op orde zijn. Als we dat elke wedstrijd maar blijven vertellen, dan wordt het op een gegeven moment een automatisme.

 © Ellen de Monchy

Hoe past deze World Rowing Cup in het programma?
We willen roeiers opleiden voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Daar zijn we nu stappen voor aan het zetten en ervaring voor op aan het doen. Internationale ervaring is daar een onderdeel van. De piek van dit seizoen is het WK onder 23 en in voorbereiding daarop varen we ook dit soort wedstrijden. Dit weekend in Poznan leent zich daar perfect voor. De derde World Rowing Cup in Rotterdam was gezien de afstand praktischer, maar dat zit te dicht op het WK onder 23. Daarnaast doen we geen concessies meer aan lange termijn prestaties. Dus geen korte termijn visie.

Zie hieronder de boten met roeiers uit de talentgroep die dit weekend in actie komen. Bekijk hier ook de paraploegen.

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!