Verenigingen

De mooiste club van Nederland: De Kogge

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar roeivereniging De Kogge gooit hoge ogen. De Kogge begon met een bungalowtent, toen een directiekeet, maar binnenkort wordt het nieuwe clubhuis geopend. De ligging zo aan de Groote Vliet tussen Medemblik en Wervershoof, maakt de club hoe dan ook een parel.

Profiel
Roeivereniging De Kogge is een nog jonge vereniging met zeventig leden. De leden zijn oud roeiers of leden die na een open dag enthousiast zijn geworden. Na drie proeflessen besluiten mensen lid te worden en gaan ook genieten van de mooie roeisport. Iedereen is welkom en voelt zich thuis bij de vereniging. Er zijn vier enthousiaste jeugdleden die aan provinciale wedstrijden deelnemen. De leden zijn van alle leeftijden.

Ligging
Roeivereniging De Kogge ligt aan de Groote Vliet tussen Medemblik en Wervershoof. Er is prachtig roeiwater door Medemblik, natuurgebied het Egboetswater en er kan een rondje geroeid worden door Oostwoud. Eerst werd er door een klein slootje naar de Groote Vliet gevaren. Maar sinds april 2017 is er een mooie nieuwe locatie aan doorvaarbaar water. De Groote Vliet is een grote recreatieve plas, waar het genieten is van de natuur!

Vloot
De vereniging beschikkt over 17 boten. waaronder 2 C4-en en 2 wherries. Veel boten zijn van hout en behoorlijk op leeftijd, maar de zeer enthousiaste materiaal commissie houdt ze in prima staat.

Roeiles van Nico Rienks
Mirjam Breeuwer en Nico Rienks leerden in hun tienerjaren allebei roeien  bij de Zwolse. Beide gingen wedstrijdroeien. Mirjam roeide daarna als student bij De Hunze in Groningen en werd wereldkampioen onder de 23 jaar in de dubbeltwee. Nico stapte over naar Okeanos Amsterdam en won alles wat een roeier winnen kan. Was er bij de Zwolse vereniging een reünie, dan kwamen ze elkaar tegen.

In 2006 was Mirjam een van de medeoprichters van de Kogge. Toen ze dit bij de volgende ontmoeting aan Nico vertelde, deed hij een toezegging: ”Als je vereniging goed op gang is, dan kom ik een clinic geven.” Op 17 mei 2014 was het zover. Nico legt in een helder betoog uit dat haal en recover een vloeiend geheel moeten zijn. De kracht uitgeoefend met benen, rug en armen moeten goed gekoppeld worden. Zo ontstaat een haal met een gelijkmatige kracht, niet een met pieken en dalen en bereik je een maximale voortstuwing. In de recover ontspannen, zodat het een echt herstel betekent. Neem bij iedere keer dat je met elkaar gaat varen wat tijd om aandacht te besteden aan de techniek, dat helpt echt om beter te gaan roeien. Je houdt er dan ook echt plezier in, en dat is waar het uiteindelijk om gaat!

“Als onderkomen was er een grote bungalowtent. Na enkele stormen begaf deze het en werd een directiekeet gekocht, de Roeiboet”

Goed enthousiast gemaakt springen tien van ons in de boten, de jongens in hun skiffs, en roeien naar de Kogge tuinen. Nico arriveert per fiets en gaat meteen aan het werk. Iedereen komt aan de beurt. “Waarom hou je voor de inpik je handen zo diep in de boot, de bladen komen dan een halve meter boven het water, probeer dat eens achterwege te laten.” Of: “waar heb je roeien geleerd? Op Njord? Dat is te zien, je inpik is veel te hard, doen we tegenwoordig niet meer zo, is niet effectief, probeer eens wat rustiger.” En tot grote verrassing krijgt een van de roeiers op wie veel leden altijd aanmerkingen menen te mogen hebben, een pluim!

Terug op de vereniging wordt de televisie klaargezet in de loods. Er is een film gemaakt van alle deelnemers. Iedereen krijgt leerzaam commentaar. Nico doet het zeer vriendelijk, na een kritische noot wordt er altijd iets positiefs genoemd. Bij het laatste drankje bedankt Mirjam Nico voor deze prachtige dag. Tegen de leden zegt hij: “Over een paar jaar kom ik weer terug om te zien of het geholpen heeft.” En op weg naar de auto tegen Mirjam: “Wat een gezellige club, ik kan me goed voorstellen dat je je daar geheel in thuis voelt”. En zo is ’t voor alle leden.

Verleden
In 2006 viel het de KNRB op dat in Noord-Holland een witte vlek was, wat betreft roeiverenigingen. Met behulp van Sportservice West Friesland werd in 2006 roeivereniging De Kogge opgericht. Er is begonnen bij het Stoommuseum in Medemblik. Maar er werd uitgekeken naar een eigen stek. Dit werd een Boerengolf terrein in Onderdijk. Er was een loods waar de boten in konden en als onderkomen was er eerst een grote bungalowtent. Na enkele stormen begaf de tent het en werd een directiekeet gekocht, de Roeiboet.

Heden
De loods was te klein waardoor de skiffs buiten lagen. Met hulp van de gemeente, het fondsenwervingteam en giften van de leden kreeg De Kogge in het najaar van 2016 groen licht om een eigen gebouw neer te zetten. Dit in samenwerking met ijsvereniging Ons Genoegen. De bouw wordt gecoördineerd en uitgevoerd door Co van Ophem met vele vrijwilligers. De opening is omstreeks 22 april 2017. Straks bij de nieuwe locatie is de vereniging meer zichtbaar en dat zal zeker weer meer leden geven.

Op de Facebookpagina kan de nieuwbouw gevolgd worden

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

EK 2024: negen Nederlandse boten aan de start

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!