Verenigingen

Het jasje van... de gele jasjes van Thêta!

59e Dies Natalis met rectoraatsoverdracht van de Technische Universiteit Eindhoven in de Catharinakerk - studentenbestuur Thêta

Veel studentenroeiverenigingen ontlenen hun identiteit aan de eigen jasjes. Roeiend Nederland kent een enorme variëteit in jasjes. Elk jasje heeft zijn eigen verhaal, zo ook die van studentenroeivereniging Thêta uit Eindhoven. Waar iedereen een jasje kan verdienen, geen speciale vrouwenjasjes zijn en waar een belangrijke rol is voor de wisseltrofee ‘Het verankerde jasje’. Roeien.nl praat met Tjeerd van Ditshuizen.

Zie je een geel jasje met een bruine bies en een schild, dan sta je tegenover een lid van Thêta. Verwar ze vooral niet met Phocas, zij hebben ook een geel jasje, maar met een blauwe bies. “Onze vereniging heeft zo’n veertig jasjes,” vertelt Tjeerd. “Dat is voor 10% van de leden. Het mooie is dat iedereen een jasje kan ‘verdienen’. Het is niet alleen voor bestuurders of wedstrijdroeiers. Help je de vereniging verder, dan maak je kans op een jasje. En dat is mooi! Thêta is een plek voor iedereen.” Voor de herkenning draagt het bestuur nog wel een bruin vestje.

Maar hoe kom je nou in het bezit van zo’n jasje? “Via via krijg je te horen dat je wellicht een jasje krijgt en dat je contact moet zoeken met de huidige eigenaar. Op het moment van de overdracht, neem je een mooie fles sterk mee, die je samen soldaat maakt.” Op een gegeven moment werden jasjes zo lang gehouden dat er een heuse wisseltrofee ‘Het verankerde jasje’ oftewel ‘Het Anker’ in het leven werd geroepen. “Tijdens de gele jasjes borrel,” zo licht Tjeerd toe, “wordt Het Anker aan iemand gegeven die het jasje al heel lang heeft, als een stille hint.”

De jasjes kennen verschillende series. Tjeerd: “Ik had bijvoorbeeld een jasje uit de 1984-serie, deze serie is al eerste gekocht. In 2002 zijn voor het laatst jasjes gekocht of genaaid door handige moeders.” Bij ieder jasje zit een boekje, het nummer van het jasje komt in principe overeen met het nummer op het boekje. “Ik vond het leuk om af en toe door mijn boekje te bladeren. Hierin staat bijvoorbeeld waarom je het hebt gekregen. Welke titels zijn behaald, in welke commissie je hebt gezeten et cetera. De historie van de vereniging.”

Net als bij veel andere verenigingen mogen de jasjes van Thêta absoluut niet gewassen worden. “Als Thêta de Varsity wint, dan mag je zwemmen in het kanaal, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.” Of de befaamde truc, stomen in de badkamer? “Tja, ik kan me voorstellen dat iemand heel lang gaat douchen,” is het ontwijkende antwoord van Tjeerd.

Jasjes voor vrouwen, die worden niet gemaakt. De kleinere jasjes van stuurtjes of van lichte roeiers zijn geliefd bij de vrouwen. En sommige dames hebben flink ‘gesleuteld’ aan jasjes die nu super getailleerd zijn of mannen zetten een extra stuk in zodat het jasje beter om de schouders past. “Het maakt helemaal niets uit. Het is gewoon een eer om het te mogen dragen.” Tjeerd had zijn jasje al geruime tijd, maar het is inmiddels doorgeven. “Ik heb het met trots gedragen en ik heb het aan iemand gegeven die hem zeker verdient. Daar gaat het allemaal om.”

Foto’s E.S.R. Thêta

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Dit waren de heats en herkansingen van het EK

Nieuws

KNRB onderzoekt effectiviteit en herkenbaarheid van sponsoren

Nieuws

EK 2024: negen Nederlandse boten aan de start

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!