Nieuws

Jan Pieter van Dijke precies 50 jaar geleden begonnen als kamprechter

Afgelopen maart was het 90 jaar geleden dat voor het eerste de Head of the River Amstel werd georganiseerd. De wedstrijd was daarmee niet de enige die jubileerde. Het was deze maand ook 50 jaar geleden dat Jan Pieter van Dijke begon als kamprechter

Jan Pieter is zeker geen onbekende in het Nederlandse roeien. Boven alles is Jan Pieter bekend als Mr. Head. Ruim voor computers het werk zouden verlichten, werden vele (nachtelijke) uren aan de tekentafel besteed aan het schema en loting van de Head en werd de hele familie, inclusief vrouw en kinderen betrokken bij de verdere organisatie.

Over de afgelopen decennia is Jan Pieter niet alleen wedstrijdleider, maar daarna ook Hoofd van de Jury van de Head geweest. En van de ARB Bosbaanwedstrijden, de Martini-regatta en hij is nog steeds Hoofd van de Jury van de Tromp Boat Races. Daarnaast is hij een van de grondleggers van de Dutch Maters Open. Als kamprechter heeft hij naast de Nederlandse wedstrijden, als internationaal kamprechter op menig buitenlandse regatta toegezien op veiligheid en eerlijkheid, met als meest wonderlijke ervaring de World University Rowing Championships in Kazan in 2012.

Om al deze redenen heeft hij (o.a.) al jaren geleden verdiend de Gouden Erepenning van de KNRB gekregen. Een gouden jubileum als kamprechter is in Nederland een unieke mijlpaal. De kamprechtergemeenschap heeft gemeend hier in het bijzonder bij stil te moeten staan en heeft daarom besloten tot het instellen van de Jan Pieter van Dijke Prijs. Deze wisselprijs zal worden toegekend aan een kamprechter die op positieve wijze is opgevallen op het gebied van veelzijdigheid, verbinding en empathie, hoogstaand niveau, onbaatzuchtigheid en onvermoeibare inzet. Eigenschappen die Jan Pieter over de afgelopen 50 jaar hoog in het vaandel heeft en nog steeds karakteriseren.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!