Nieuws

Nederlandse sport aanwezig op Canal Parade 2019

Sporten doen we samen!

De KNRB heeft in 2016 en 2018 deelgenomen aan de Canal Parade. Samen met Pride and Sports is het voortouw genomen om ook collega-sportbonden aan boord te krijgen en dat is gelukt. De sportboot met vertegenwoordigers van diverse sportbonden en NOC*NSF vaart op 3 augustus mee in de feestelijke botenparade.

De Nederlandse sport neemt met meer dan 15 sportbonden, de Alliantie Gelijkspelen, Pride and Sports en NOC*NSF deel aan de Canal Parade 2019 op de Amsterdamse grachten. De Nederlandse sport sluit zich daarmee aan bij de doelstelling van de Canal Parade Amsterdam om met alle sectoren uit de samenleving op het water de boodschap ‘zijn wie je bent, houden van wie je wil’ uit te dragen. Met deelname aan de botenparade geeft de sport aan zich voor deze boodschap hard te willen maken.

De boodschap ‘Sporten doen we Samen’ zal op de sportboot centraal staan en is bewust simpel en verbindend. Natuurlijk vinden we het in de sport normaal dat iedereen zichzelf kan zijn, om dat in de praktijk te realiseren is deze extra aandacht nodig. Deelname aan deze botenparade geeft uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.

Op de boot zullen we stilstaan bij het verleden doordat bekende oud-topsporters op de boot aanwezig zijn. Te vaak hebben we in het verleden gezien dat LHBTI (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) in de sport zich niet veilig voelden om daar expliciet voor uit te komen. Daar tegenover laten we zien dat we bezig zijn met de toekomst, vooruit kijken, om acceptatie van LHBTI binnen de sport te vergroten. We hebben een oud olympisch vuur op de boot wat in de toekomst blijft branden. Dit staat voor onze inzet die we blijven leveren om de boodschap ‘Sporten doen we Samen’ over te brengen aan heel Nederland.  

De Alliantie Gelijkspelen is bezig met de acceptatie van LHBTI in de sport en helpt daarom mee met de organisatie (voor meer informatie: [email protected]). Daarnaast is de organisatie Pride and Sports vanuit hun eerdere ervaringen betrokken bij de deelname van de sportboot.

De deelnemende bonden zijn de KNRB, NTTB, KNGU, Handbal, AtletiekUnie, KNZB, Sportvisserij, KNLTB, KNHS, KNHB, KNVB, NBB, NeVoBo, KNBSB en NOC*NSF.

Over Pride Amsterdam
Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!