Nieuws

Pride 2019 - Sporten doen we Samen!

De Nederlandse sport vaart op zaterdag 3 augustus mee in deCanal Parade 2019 op de Amsterdamse grachten. Met deelname aan de botenparadelaat de sport zien zich achter de boodschap ‘Zijn wie je bent, houden van wie je wil’ te scharen.

Veilige sportomgeving
De sport moet een veilige omgeving zijn waar je je thuis kunt voelen. Niet alleen voor sporters, maar ook voor trainers, coaches, begeleiders, ouders en vrijwilligers. Sport betekent plezier voor iedereen. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen en bovenal zichzelf kan zijn. Naast bijvoorbeeld etnische achtergrond mag ook seksuele voorkeur of oriëntatie niets uitmaken bij de deelname aan sport. De deelnemende sportbonden constateren dat dit helaas nog niet altijd en overal vanzelfsprekend is. Ook en soms juist in de sport niet. ´De Pride staat voor inclusiviteit en dat past perfect bij roeien waarin we mensen van ´all walks of life´ van harte omarmen. Alle deelnemende sportbonden laten dat tijdens de Canal Pride zien en wij mogen dus niet ontbreken!´ aldus KNRB voorzitter Rutger Arisz.

Sporten is voor iedereen en sporten doe je samen. Bekijk de video van Pride and Sports.com, die zich inzet voor meer zichtbaarheid van LHBTI’ers in de sportwereld.

Sportboot
De boodschap ‘Sporten doen we Samen!’ staat op de sportboot centraal en is bewust simpel en verbindend. Natuurlijk vinden we het in de sport normaal dat iedereen zichzelf kan zijn. Om dat in de praktijk ook te realiseren, is extra aandacht nodig. Deelname aan deze botenparade geeft uiting aan de gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid. Na de al bestaande impliciete acceptatie van LHBTI in de sport, creëren de sportbonden op de boot een gezamenlijk podium om dit ook expliciet te maken. Zo wordt vertegenwoordiging van LHBTI in de sport een normale zaak.

Topsporters
Met een aantal bekendere reeds gestopte topsporters staat de sport op de boot stil bij het verleden. Zo varen schaatssters Yvonne van Gennip en Marianne Timmer, atlete Nelli Cooman, en tafeltennisser Trinko Keen mee. Te vaak bleek in het verleden dat LHBTI-sporters zich niet veilig genoeg voelden om expliciet voor hun voorkeur uit te kunnen komen. Daar tegenover laat de sport zien bezig te zijn met de toekomst; met het meevaren van huidige sporters als Oranjeleeuwinnen Kelly Zeeman en Merel van Dongen, zwemmers Jelto Spijker en Jeroen Westenbrink, volleybalster Kim de Wild, sportvisser Anja de Groot en zeilster Annette Duetz. Samen met hen kijkt de sport vooruit om de acceptatie van LHBTI binnen de sport vergroten.

De zestien deelnemende sportbondenzijn KNRB (roeien), NTTB (tafeltennis), KNGU (gymnastiek), NHV (handbal),Atletiekunie, KNZB (zwemmen), Sportvisserij Nederland, KNLTB (tennis), KNHS(paardensport), KNHB (hockey), KNVB (voetbal), NBB (basketbal), NeVoBo(volleybal), KNBSB (honk- en softbal), SFN (skateboarden) en Watersportverbond.Ook NOC*NSF doet mee in dit initiatief, samen met de Alliantie Gelijkspelen enPrideandsports.com.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!