:
Volg ons: i Instagram t Twitter f Facebook Y Youtube
 

Dutch Masters Open wil groeien

" 15:40 24/9/2018

Sinds 2011 heten de roeiers van 27 jaar en ouder in Nederland masters, de internationale benaming voor veteranen. Ons land telt er bij benadering 23.000. Jaarlijks gaat er een grote afvaardiging naar de FISA Masters, een boord-aan-boordwedstrijd over duizend meter. De Nederlandse editie is de Dutch Masters Open in Tilburg.

In Roei! van augustus stond dit uitgebreide artikel over de Dutch Masters Open (DMO)  in Tilburg. Roei! heeft een aantal vragen voor je klaarstaan over deze wedstrijden. Heb je wel eens deelgenomen, of juist niet? Wat trekt je erin aan? Vul de enquête (het zijn slechts 6 vragen) en in een volgend nummer lees je alle uitkomsten!

Voor de Dutch Masters Open 2018, op 9 juni op de watersportbaan bij Tilburg, hadden zevenennegentig boten zich ingeschreven. Omdat veel deelnemers in meer dan een nummer uitkwamen, bleef de tribune leeg, op een paar Duitsers na. Want die waren er ook, met zeventien inschrijvingen van vier verenigingen. Plus vijf boten van twee Belgische verenigingen. Bleven over 75 Nederlandse boten van 26 verenigingen. Tromp en Rijnland waren er met grote afvaardigingen, en ook het kleine De Waal had tien boten ingeschreven.

Duizend meter
De formule van de Masters-wedstrijden is standaard: de wedstrijd gaat over duizend meter boord aan boord, iedere heat is een finale, iedere winnaar van een race over de Tilburgse vierploegenbaan heeft blik. Alle mogelijke nummers worden verroeid, van skiff tot acht, en voor alle leeftijdscategorieën, afhankelijk van het aantal deelnemers. Doordat iedere heat een winnaar heeft, kunnen de deelnemers met gemak in verschillende boottypen uitkomen. Drie of vier keer starten is normaal.

De Waal
Een relatief grote groep jonge masters van De Waal bevolkt de zitzakken. “We zijn met de acht gekomen. Om ook eens in kleine nummers te varen, starten we hier allemaal ook in de skiff of in tweetjes”, zegt stuurvrouw Ilse Meijerink. Het zijn voornamelijk dertigers. Over het antwoord op de vraag waarom ze naar de DMO zijn gekomen, zijn ze het eens. “We vinden het leuk om een boord-aan-boordwedstrijd te roeien, en doordat je meer dan een keer start ben je lekker veel bezig.”

Organisatie
De organisatie van de DMO-Tilburg ligt bij de Tilburgse roeivereniging TOR, die de watersportbaan als thuisbasis heeft, en de Zuidelijke Roeibond (ZRB). De sfeer ademt rust, de roeiers relaxen op zitzakken die tussen de naaldbomen liggen. Dianne de Kok van TOR verzorgt de pr, en is op de dag zelf druk bezig bij het erevlot met het uitdelen van de blikken. Ze zet iedere ploeg op de foto, voor op de website. “Twitter gebruiken we niet, Facebook wel, en Instagram lijkt steeds beter te werken, daar krijgen we de meeste reacties op”. Over het lage deelnemersaantal maakt De Kok zich niet druk: “Het had wel meer gemogen, maar de sfeer is geweldig.” Zou de term ‘masters’ misschien afschrikken? “Misschien, het suggereert dat je ‘meester’ bent, dat klinkt vrij stevig. Alsof je een ervaren winnaar moet zijn”.

Het verleden
De DMO-Tilburg is opgezet naar het voorbeeld van de German Masters, of liever het DRV-Masters-Championat in Werder aan de Havel bij Potsdam. De editie van dit jaar was een week eerder dan de DMO en trok 420 boten uit voornamelijk Duitsland, waaronder praktisch geen enkele Nederlander.

Willem van Schelven, lid van Poseidon in Amsterdam, is al lang een van de drijvende krachten achter het mastersroeien, ook als voorzitter van de commissie masterswedstrijden van de KNRB. Van Schelven: “De eerste Dutch Masters Open was in 2013 op de Willem-Alexander Baan. Het open terrein in de polder maakte de baan echter minder geschikt voor deze wedstrijd, zodat die in 2017 naar Tilburg verhuisde. En in dat jaar was de Willem-Alexander Baan spiegelglad… De organisatie dreef tot dan toe vooral op leden van RV Rijnland, dat kon na de verhuizing niet meer, TOR en ZRB hebben dat prima overgenomen.”

Het grote voorbeeld, de FISA Masters, werden voor het eerst in 1974 gehouden, in Bern. Het evenement is tweemaal in Amsterdam en eenmaal in Groningen georganiseerd. Van Schelven: “Op de Bosbaan zou het nu never-nooit meer kunnen: véél te klein! De Willem-Alexander Baan zal hem waarschijnlijk nog wel eens binnenhalen.”

De term ‘master’ klinkt misschien alsof je een ervaren winnaar moet zijn.

Nederland, Europa en de Wereld
De FISA Masters waren vorig jaar in Bled, Slovenië. Eens in de vier jaar wordt de FISA Masters buiten Europa gehouden, dit jaar is die in Florida, USA. Er zullen dan maar weinig Nederlanders heen trekken. De Duitsers, of eigenlijk de Beiers, hebben daar iets op gevonden. Iedere keer als de FISA Masters zich buiten Europa afspeelt, organiseert de Regatta München Verein op de olympische roeibaan bij München de Euro Masters. De organisatie spreekt over de ‘Regatta der Superlative’ die dit jaar van 26 tot 29 juli is gehouden. Daarvoor hadden zich 2.200 roeiers van 27 tot 92 jaar uit 38 landen aangemeld voor de 140 nummers, en gemiddeld roeide iedere deelnemer bijna drie keer. Onder hen waren 76 Nederlanders en bijvoorbeeld 275 Britten en 72 Denen. Van Schelven: “Factoren die in elk geval een rol spelen zijn uiteraard de grootte van het land, de afstand tot München, de wedstrijdcultuur en de traditie duizend meter versus lange-afstand. Opvallend is bijvoorbeeld dat Denemarken, een veel kleiner roeiland dan Nederland, vrijwel evenveel deelnemers heeft terwijl het zelfs nog verder weg ligt. Het Verenigd Koninkrijk heeft een sterke 1000 meter traditie, net als het voormalige Oostblok. In Bled vorig jaar waren er meer Nederlanders, toen waren er twee hele grote botenwagens en nog paar verenigingskarren, en in München waren er een grote en een kleine botenwagen uit Nederland.”

Meer deelnemers?
De organisatie van de DMO zou dolgraag meer deelname zien en stelt de vraag op de website. Voor Bernhard Spanke van de Neusser Ruderverein was de honderdveertig kilometer naar Tilburg een eitje: “De afstanden in Duitsland zijn veel groter, dus deze afstand is voor ons totaal geen bezwaar. Als de Dutch Masters Open nou een paar weken na de Duitse Masters gepland wordt, dan zal je veel meer Duitsers trekken.”

Dat geeft echter niet meer deelname uit eigen land. Wat staat dat eigenlijk in de weg? Is het de plaats? Of is het de nieuwigheid, de onbekendheid? De organisatie staat open voor reacties. Wedstrijdleider Jolien Peeters: “Het is gaaf om boord-aan-boord te varen. Dat is iets heel anders dan die achtervolgingswedstrijden. De korte afstand geeft je de gelegenheid om een paar keer mee te doen, met elke keer kans op blik.”

Geef je menig over de Masters wedstrijden
Ga naar www.roeiblad.nl/masters, daar staan een paar vragen voor je klaar over deze wedstrijden. Heb je wel eens deelgenomen, of juist niet? Laat het ons weten, we komen er in een volgend nummer op terug.

 

Met dank aan Margriet Zietse en Willem van Schelven

uit Roei! augustus 2018


Meld je aan voor de nieuwsbrief

🎉 Na de huldiging afgelopen weekend, ontving het Aegon Nationaal RoeiTeam 't nieuwe welkomstpakket van TeamNL. 🎁 Een prachtige koffer met een aantal items die staan voor de kernwaarden van TeamNL namelijk EXCELLEREN, RESPECT en SAMEN. 🇳🇱TeamNL is hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau. #zodoenwedat @teamnlinsta 📷 @merijnsoeters

🎉 🇳🇱 Afgelopen weekend werden de junioren, U23 en elite roeisters en roeiers gehuldigd voor hun prestaties tijdens het EK en WK van 2018! Nogmaals enorm gefeliciteerd allemaal! 📷 @merijnsoeters

Bloed, zweet en... tijdens het @nkindoorroeien. Ook @wsrargo was van de partij. De PromoCommissie legde hun roeiers vast. 📷 @anoukgierveld dank voor het insturen🙏! 📧Jouw foto hier, mail naar communicatie@knrb.nl #roeifotovdweek

De powervrouwen van het Aegon Nationaal RoeiTeam gaan als een speer tijdens hun 1 minuut test 💥 Wil jij dit seizoen meedoen aan een internationale wedstrijd? Heb je jouw profieltest al gedaan? Zondag is de laatste dag om je scores in te leveren. ➡️ Check de link in de bio

Red Bull nieuwe partner van de Holland 8! De mannen acht van het @Aegon Nationaal RoeiTeam kan op weg naar Tokio rekenen op de ondersteuning van @redbullned.

🇳🇱 Ja, en ook Obbe Tibben verbetert zijn record van vorig jaar. Nationaal kampioen U23 licht in 6.14.7! Gefeliciteerd Obbe! Liken = feliciteren.

🇳🇱 Marieke Keijser verbreekt op de NKR haar eigen record! Nieuw Nederlands record 7.02.6 (vorig jaar 7.04.8). Nationaal kampioen U23 licht. CONGRATS Marieke! 🎉🎉

Het Aegon NK indooorroeien is in volle gang. Lekker druk!

#Repost @aboutmovingpilates Ook de mannen van het Aegon Nationaal RoeiTeam volgen tweemaal per week de pilateslessen van Anique! ・・・ Girls, are you done yet?? We want to do pilates 😆🕺🏻#pilates #stretchhour #keepbreathing #corecontrol #bosbaan

💡OPGELET! De profieltesten komen er weer aan. Wil jij dit seizoen meedoen aan een internationale wedstrijd, doe dan de profieltest voor 16 december aanstaande. Waar? Dat mag je zelf weten, op je vereniging, thuis of op hoogte? Graag delen. ➡️ Meer info in de link in de bio!

😬 Wat was het bikkelen bij de @helvanhetnoorden! Wat is erger? Roeien of in de kou aanmoedigen? 📷 Annemarie Vet. 🙏 dank voor het insturen. 📧 Jouw foto hier, mail naar communicatie@knrb.nl

🌫 De roeiers van Aengwirden in Heerenveen waren nét voor de bui binnen. Wat een spannend wolkendek! 📷 Clara van der Geest. #roeifotovdweek 📧 Jouw foto hier, mail naar communicatie@knrb.nl

😍 Joehoe... onze lichte dubbel met Ilse en Marieke staat op de shortlist met genomineerden voor het Sportgala. Op 2 december horen we of ze bij de laatste drie horen. CONGRATS ladies met deze nominatie! Nu nog even wachten tot de 2e.

Het is bijna zover... de @helvanhetnoorden! In 2005 was het wel heel extreem qua weer. Ook al is 't morgen veel beter, afzien wordt het toch. Voor alle deelnemers veel suc6 (& plezier)💪💪. ✉ Heb jij een mooie Hel foto, mail het naar communicatie@knrb.nl 📷 Bert Cocu

🎉 🙌Tadadada... de winnaar van vandaag is @dsrvlaga met een plan over EHBO- en reanimatievaardigheden. Laga gaat naar huis met een cheque van 3500 euro ✔ om het plan verder uit te werken. 20 (!) studentenverenigingen pitchten vandaag hun plan. Juni volgend jaar is de grote finale. CONGRATS Laga! #aegonbestuursbokaal

De Aegon Bestuursbokaal staat op het punt van beginnen! We kijken uit naar de presentaties van de studentenroeiverenigingen. Succes allemaal💪

🎉🏅Het kan niet op voor onze para-roeiers @annikameer en @crnelis. 'Para crew of the year'. Prachtige award van Worldrowing en zó ontzettend verdiend. CONGRATS Annika en Corné! 🌹 #supertrots @teamnlinsta @aegon_nederland @fonds_gehandicaptensport @ksrvnjord

Direct na je ochtendtraining smullen van een havercake met rabarber en aardbei? Da’s wat anders dan zelf je eitje of tosti bakken 😉 De roeiers van het Aegon Nationaal Roeiteam genieten dagelijks van de voordelen van de fonkelnieuwe topsportkeuken 😋

🍂🍃 Prachtig roeiweer bij @nsrvphocas in Nijmegen. 📷 Juliette Breuseker maakte deze foto van Thamar Kroes van de middengroep lichte dames. Wat een mooie herfstplaat 😍, wij zijn fan. ✉ Jouw foto hier, mail naar communicatie@knrb.nl. #roeifotovdweek

Wat een fantastisch roeiweer! Toproeister Olivia van Rooijen is al vroeg in actie op de Bosbaan. Op weg naar de gouden doos 🌈. Ga jij ook nog het water op?

Hoofdsponsor:
Aegon logo
Kledingsponsors:
Partner:
Team NL logobalk