© Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com

Afgelopen jaar bestond het marathonroeien in Nederland 25 jaar, een bijzondere mijlpaal. We werpen een blik op hoe het marathonroeien zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Wat maakt het marathonroeien zo uniek? En wat moeten studentenroeiers weten over deze uitdagende discipline?

Onvoorspelbare karakter

Of je nu jong of oud bent, man of vrouw, en of je nu bij een algemene of studentenvereniging roeit: het marathonroeien is voor iedereen. Marathonroeiers zijn duursporters die zich intensief voorbereiden op elke marathon. Wat marathonroeien onderscheidt, is het onvoorspelbare karakter. Elke marathon is een avontuur op zich, en sturen speelt een grotere rol dan je zou verwachten. Wind, golven, smalle doorgangen, lage bruggen en haakse bochten vereisen nauwkeurige interactie tussen de roeier en de stuur. Het onverwachte karakter geeft marathonroeien een extra dimensie; je hebt een ‘ausdauer’-mentaliteit nodig. Na de tocht delen de deelnemers een gezamenlijke maaltijd, waar de sfeer altijd opgewekt is en “we hebben het weer gedaan” de overheersende stemming is.

“Ik heb een Ringvaart geroeid in een hittegolf; dan komt er een extra schepje bovenop”

Pleun Honig (Nautilus, DDP) – Heeft alle marathons gedaan, roeit veel met de wherry en roeide al marathons toen het nog lange afstandsroeien heette.

Van langeafstandsroeien naar marathonroeien

De geschiedenis van marathonroeien in Nederland begon in 1995 met de oprichting van langeafstandsroeien. Sindsdien heeft de discipline een boeiende ontwikkeling doorgemaakt, mede dankzij de inzet van Willem-Jan Merkies en Rob Muda. In de beginjaren lag de nadruk op de prestatie, het lange afstandsroeien, maar later werd het wedstrijdelement eraan toegevoegd. In 1998, 1999, en 2000 werden er 11 tot 13 wedstrijden per jaar georganiseerd. Tegenwoordig staan er jaarlijks zo’n 25 marathons op de kalender. En er is meer nadruk op veiligheid, waaronder tijdslimieten en het filteren van te langzame boten. Dit heeft geleid tot een gestroomlijnde en veiligere marathonervaring voor de deelnemers en vrijwilligers.

De ideale combinatie

Marathonroeien is de ideale combinatie tussen het genieten van de prachtige omgeving en de hoge inspanning van een resultaatgerichte wedstrijd. Het mooie is dat je tijdens een marathontocht wél de kans krijgt om even uit de boot te kijken. Daarnaast zal je wel hard moeten presteren om succes te behalen. Sommige verenigingen hanteren roeitochten als instapeis om te bepalen of je klaar bent voor het marathon-avontuur.

“Mijn favoriete marathon was de Midwintermarathon, afwisselend door polder en stad. Het was pittig maar leuk!”

Bart Anthonisse (de Waal) – maakte zijn eerste halen bij Poseidon in 2017 en ontdekte bij het verroeien van de marathontocht Hart van Holland: “Dit is roeien!“

Ook uitdagend voor studenten

Voor studentenroeiers die gewend zijn aan kortere afstanden, biedt marathonroeien een geheel nieuwe dimensie. Het vraagt veel van techniek, uithoudingsvermogen en teamwerk. Het navigeren door bochten en wissels vereist samenwerking en het oplossen van uitdagingen onderweg. Het is geen simpele kwestie van ‘even roeien’; het is een uitdaging die je zorgvuldig moet plannen, vooral bij de langere afstanden. De Ringvaart Regatta en de Elfstedentocht zijn bekende, competitieve marathons, maar elk evenement heeft zijn eigen karakter en charme. En de sfeer is altijd goed. Kortom, marathonroeien heeft alles wat je als roeier wilt!

Meer ontdekken?

Ben je geïntrigeerd door het marathonroeien en wil je meer ontdekken? Bezoek de website van de KNRB voor meer informatie. Daarnaast kun je op deze pagina de ‘Marathon’-filter gebruiken om alle marathons in Nederland te ontdekken. Wil je jouw eigen marathon in de spotlight zetten? Neem dan contact op met [email protected].

De commissie marathonroeien organiseert het Klassement Marathonroeien en stimuleert het marathonroeien in Nederland. Carolien Middelink (Pampus) is de voorzitter van de commissie en roeit al vele jaren met plezier marathons.

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Junioren in de spotlights: "Het is niet alleen roeien, maar alles eromheen wat het leuk maakt"

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!