Het kloppend hart achter het studentenroeien in Nederland is het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roei Federatie). Het NSRF-bestuur is al meer dan 50 jaar belangenbehartiger van het studentenroeien in Nederland en biedt ondersteuning aan verenigingen. We vroegen voorzitter Lisanne van der Beek en secretaris Margit Venemans naar hun ervaring als NSRF-bestuurslid.

Veel contacten en impactvolle projecten

Wat maakt het deel uitmaken van NSRF-bestuur waardevol en leuk? Voor Lisanne draait het om de diversiteit in haar rol als voorzitter: “Je hebt contact met je eigen bestuur en met mensen van verschillende verenigingen, bestuurders van lidverenigingen, en zelfs met grote organisaties zoals de KNRB en NOC*NSF. Dit maakt een bestuursfunctie bij de NSRF heel afwisselend en leerzaam. Margit benadrukt de intrigerende aspecten van beleidsvorming en het effect op de gehele roeigemeenschap: “Het is leuk om samen te werken met mensen uit verschillende steden en achtergronden. Ook is het interessant om beleid te vormen over onderwerpen die op veel mensen impact hebben.”

“Een bestuursfunctie bij de NSRF is heel afwisselend en leerzaam”

Lisanne van der Beek
Studentenroeiend Nederland tijdens de NSRF Slotwedstrijden

Momenteel werkt Margit aan projecten gericht op sociale veiligheid en integriteit in samenwerking met de KNRB en NOC*NSF. Ze legt uit: “Er is veel informatie van verschillende instanties beschikbaar voor verenigingen, waardoor soms door de bomen het bos niet meer gezien wordt. We willen niet dat bestuurders onnodig tegen problemen aanlopen waar anderen eerder tegenaan liepen. Daarom bundelen we kennis en vaardigheden om nieuwe bestuurders een goede start te geven. Zo dragen we onder andere bij aan een fundament voor sociale veiligheid in de studentenroeiwereld.” Lisanne is als voorzitter minder direct betrokken bij projecten, maar noemt de introductie van de besturen kick-off dag als een van de projecten die veel impact heeft gehad. Deze dag biedt nieuwe bestuurders waardevolle inzichten en netwerkmogelijkheden aan het begin van hun bestuursjaar.

Een springplank voor de toekomst

Onderdeel zijn van het NSRF-bestuur biedt niet alleen kansen voor de groei van het studentenroeien, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Voor Lisanne is het vermogen om diverse groepen samen te brengen en belangen af te wegen van onschatbare waarde. “Dit is iets wat ik binnen het NSRF-bestuur heb geleerd en waar ik de kans heb gekregen om me te ontwikkelen.” Margit benadrukt het bredere perspectief: “Het nauw samenwerken met mensen met verschillende achtergronden verbreedt je horizon. Daarnaast geeft dit bestuur je de kans om beleidsvorming op grote schaal te ervaren.”

“Het nauw samenwerken met mensen van verschillende achtergronden verbreedt je horizon”

Margit Venemans

Wil jij het studentenroeien ook naar nieuwe hoogten tillen?

Dat kan. Lisanne zal dit jaar haar rol als voorzitter overdragen. Ook is het bestuur op zoek naar een nieuwe penningmeester en vicevoorzitter. Ben jij gepassioneerd over roeien, leiderschap en beleidsvorming? En wil je deel uitmaken van een diverse en enthousiaste groep mensen die studentenroeien naar nieuwe hoogten wil tillen? Wacht dan niet langer en solliciteer voor de positie van voorzitter, vicevoorzitter of penningmeester in het NSRF-bestuur! Meer informatie is te lezen op de website van de NSRF. Solliciteren kan t/m 8 oktober middels een mail met CV en motivatiebrief naar [email protected].

Auteur

Lotte Burgers
Contentspecialist KNRB

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!