In december staat een buitengewone uitdaging te wachten voor Ineke Karrenbelt, Ingrid Voorn, Margot Vries en Marije van de Bor. Onder de naam ‘Eurosafe Blue Atlantics’ zullen zij de Atlantische Oceaan overroeien als deelnemers aan de World’s Thoughest Row, het grootste evenement in oceaanroeien waarbij elk team een tocht van maar liefst 4800 kilometer roeit. De vier vrouwen hebben als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur. We spraken Ingrid Voorn over de voorbereidingen en uitdagingen die dit avontuur met zich meebrengt.

Terug naar de basis

“Waarom?” is de vraag die de vrouwen vaak krijgen als ze vertellen dat ze de Atlantische Oceaan gaan overroeien. Hoewel het besluit om deel te nemen aan de race begin 2021 werd genomen, was het idee al langer aanwezig bij een aantal van hen. Hun interesse werd gewekt na de overwinning van een herenteam uit Haarlem in 2018, bestaande uit vier sloeproeiers. Het is, zoals de vrouwen het verwoorden, “een gevoel om iets te doen dat ver buiten onze comfortzone ligt, een verlangen om iets buitengewoons te doen, iets waarvan we nooit gedacht hadden dat we het konden. Teruggaan naar onze basis, onszelf en elkaar nog beter leren kennen en uitvinden of wat we op dit moment doen in het leven de juiste weg is of dat er iets moet veranderen.”

Ingrid deelt dat de race van 2020 voor haar de trigger was om serieus werk te maken van het idee om deel te nemen aan de editie van 2023. Margot Vries en Marije van de Bor waren meteen enthousiast toen Ingrid hen vroeg mee te doen. Daarna was Ilse Schuurman erbij gekomen, een perfecte aanvulling, maar helaas moest zij afgelopen mei om persoonlijke redenen uit het team stappen. In haar plaats kwam Ineke Karrenbelt. “Het is een hele goede en fijne match, op alle vlakken”, vertelt Ingrid.

We willen iets buitengewoons doen, iets waarvan we nooit gedacht hadden dat we het konden

De Eurosafe Blue Atlantics, deelneemsters World’s Thoughest Row
De route die de vrouwen zullen afleggen

Voorbereidingen

Tijdens de race gaan de vrouwen de strijd aan met slaaptekort en alle fysieke en mentale uitersten die de race met zich meebrengt. Hoe bereid je je daarop voor? “Al bijna vanaf de start in mei 2021 hebben we training van onze coach Lucas Voorn. Hij heeft een plan van 2,5 jaar uitgewerkt waarin we in etappes van een half jaar werken aan kracht en uithoudingsvermogen”, vertelt Ingrid. Aangezien de vrouwen uit het sloeproeien komen, hebben ze nieuwe technieken moet aanleren. Onder coaching van Jan Kolthof en Johan Meidam zijn de vrouwen bij de Zwolsche Roei- en Zeilvereniging gestart met het leren gladroeien. Dat was niet altijd makkelijk: “We hebben heel veel moeten afleren, om daarna weer bij te leren”. Naast de trainingen met de coaches werken ze individueel aan conditie en ontvangen ze mentale begeleiding van Doreen Hamer.

Voldoende eten

Voor het voltooien van de challenge moet er niet alleen veel worden geroeid, maar ook enorm veel worden gegeten en gedronken. Ingrid legt uit: “Tijdens de race wordt er niets aangevuld, alles gaat vanaf de start mee aan boord.” Ze benadrukt het belang van een zorgvuldig samengesteld voedselplan, waarbij rekening wordt gehouden met een dagelijkse inname van 60 calorieën per kilogram lichaamsgewicht. “Dit betekent een dagpakket van 4 maaltijden (waarvan een ontbijtje) en een snackpakket met meerdere energierepen, snoeprepen, gedroogd fruit, noten, drop, koek, etc. De maaltijden zijn gevriesdroogd: 300 ml warm water erbij en klaar is je hap. Gelukkig gaan er wel 15 verschillende smaken mee, van pasta tot rijst en aardappelpuree met groente. Voor ons water hebben we een watermaker aan boord. Dit apparaat maakt van zoutwater drinkwater.”

De grootste valkuil is te weinig eten

David Kampman, Embedded scientist KNRB

David Kampman, embedded scientist bij de KNRB, heeft vorig jaar het Team NEDurance geholpen met hun overtocht van de Atlantische Oceaan tijdens de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Samen met een collega heeft hij inzichtelijk gebracht wat per atleet de energetische behoefte per dag was. Volgens David is de grootste vuilkal te weinig eten. “Voor 40 dagen lang wordt er elke dag 12 uur geroeid”, verteld David. “Tijdens de tocht zijn de roeiers eigenlijk de hele tijd uitgeput. Ze roeien steeds in shifts en tussen de shifts willen ze heel graag zo veel mogelijk slapen. Als je dan eerst een maaltijd van 1000kcal moet opeten, kan je je voorstellen dat dat soms erg lastig is.”

De Eurosafe Blue Atlantics tijdens een training

Groepsdynamiek

Een goede groepsdynamiek is van cruciaal belang, aangezien de vrouwen gedurende de tocht van 4800 kilometer veel tijd met elkaar zullen doorbrengen. Ingrid benadrukt: “Door onze lange voorbereiding van bijna drie jaar en het feit dat we allemaal in Zwolle wonen en elkaar dus meerdere keren per week zien, kennen we elkaar inmiddels door en door. Ook de trainingen van Lucas en de sessies met Doreen hebben hier natuurlijk aan bijgedragen. We weten wat aan elkaar hebben en wat een ieder nodig heeft als het een keertje niet zo lekker gaat”, vertelt Ingrid. “Verder gaat er natuurlijk veel muziek mee. We hebben inmiddels een lijst bij elkaar verzameld van bijna 24 uur, met hele diverse nummers. Heerlijk! En we houden allemaal van een geintje, dus er gaat ongetwijfeld veel gelachen worden onderweg.”

We gaan goed voor elkaar zorgen en er gaat natuurlijk veel muziek mee!

Ingrid Voorn, roeister Eurosafe Blue Atlantics

De vrouwen hopen zo snel mogelijk aan de overkant te zijn. “Dat gaan we doen door samen met onze weermannen onze tactiek en koers te bepalen, rekening houdend met het weer dat voor ons ligt en de concurrentie om ons heen. Daarnaast doen we er natuurlijk alles aan om de teamspirit hoog te houden: je uitspreken als je iets dwars zit, goed voor elkaar zorgen en vooral veel lachen! We doen de race als team, niet individueel.” En wanneer uiteindelijk de finish bereikt is? “Dan gaan we dat vieren met een hele fijne, lange, warme douche, een lekkere verse maaltijd en ik denk zomaar een overheerlijke cocktail!”.

Voor het goede doel

De ‘Eurosafe Blue Atlantics’ willen met hun deelname aandacht vragen voor Het Vergeten Kind en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Ingrid vertelt over deze keuze: “Wij zijn als kind allemaal opgegroeid in een veilige omgeving, met de mogelijkheid om te sporten en muziekles te volgen. Twee van ons hebben kinderen en die krijgen dezelfde kansen. Heel erg leuk en fijn, maar vooral ook heel belangrijk voor je ontwikkeling. Dat gun je ieder kind. Het is schrijnend om te zien hoeveel kinderen er in Nederland opgroeien in een onveilige omgeving of in een gezin waar niet de financiële middelen zijn om de dingen te doen die hun vriendjes of vriendinnetjes doen. Daarom roeien we voor die kinderen. Een van onze doelen is om Het Vergeten Kind en het Jeugdfonds Sport en Cultuur zoveel mogelijk in de spotlights te zetten en een ontzettend mooi bedrag voor ze op te halen.”

Donaties kunnen worden gedaan via www.blueatlantics.com. De Eurosafe Blue Atlantics zijn te volgen via hun website en Instagram. We wensen het Nederlandse team ontzettend veel succes met deze bijzondere uitdaging!

Een impressie van de World’s Thoughest Row

Auteur

Lotte Burgers
Contentspecialist KNRB

Ontdek meer roeiverhalen

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Junioren in de spotlights: "Het is niet alleen roeien, maar alles eromheen wat het leuk maakt"

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!