Francesco (32) is geboren in Florence, Italië. Hij roeit sinds zijn twaalfde en deed op zijn zestiende voor het eerst mee aan het WK junioren. Op zijn achttiende verhuisde hij naar Rome om zich te verbeteren in het roeien. Hij deed mee aan de Olympische Spelen in Londen 2012 en Rio de Janeiro in 2016. Momenteel coacht hij bij Laga in Nederland. Hoe is hij daar terecht gekomen? En hoe heeft hij de afgelopen periode beleefd als coach?

Hoe ben je in Nederland terecht gekomen?
Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro trouwde ik met Claudia Belderbos (een voormalig roeister van de Nederlandse roei-equipe) en verhuisden we naar Nederland. Inmiddels zijn we trotse ouders van Sofia (3 jaar) en Julian (6 maanden).

Wanneer dacht je: ik word roeicoach?
Tijdens het laatste deel van mijn roeicarrière begon ik meer en meer te genieten van mijn positie als een van de ‘oudere’ van het team die jonge jongens hielp om hun pad te vinden. Niet zo gek dat ik het logisch vond om later te gaan coachen.

Francesco Fossi met brons

Hoe ben je bij D.S.R.V. Laga terecht gekomen als coach?

Ze vertelden me: ‘In Nederland kun je coachen op een fiets en is het altijd zonnig, warm en regent het nooit!’. Ik geloofde dat en was erg enthousiast. Na Rio gaf Boudewijn van Opstal mij de kans om bij hem te coachen bij A.S.R. Nereus. Ik heb veel plezier gehad en veel geleerd. In 2018 kreeg ik de kans om hoofdtrainer te worden van het mannenteam van D.S.R.V. Laga. Een mooie kans en ik ben trots op het feit dag ik mag coachen bij zo’n mooie roeivereniging..

Hoe heb je de afgelopen coronaperiode beleefd als coach?

Het was overduidelijk een zeer uitdagende tijd. Iedereen kent de negatieve gevolgen. Tegelijkertijd levert deze tijd hopelijk ook veel zelfkennis en waardevolle hulpmiddelen op de voor de jongens, die ze kunnen gebruiken in de toekomst. Ik ben blij hoe het team is blijven trainen en ontdekte dat trainen en verbeteren lonend is, zelfs zonder races. We zullen zeker een sterker en volwassener team zijn in ‘het leven na corona’!

Je hebt het afgelopen jaar het RC-3 diploma behaald, heeft dat je geholpen?

Zeker! In verband met mijn lange roeiverleden beschikte ik al over behoorlijk wat kennis met betrekking tot roeitechniek, maar om te kunnen coachen heb je ook andere vaardigheden nodig. De RC-3 opleiding gaf me een aantal waardevolle tools en de mogelijkheid om mijn ideeën over roeien met andere mensen ter discussie te stellen en te bespreken.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!