Indoorroeien heeft inmiddels een eigen plek verworven binnen de sportwereld. Het fitnessbedrijf RowStudio baseert zelfs haar volledige concept op de roeiergometer. Een ontwikkeling die de KNRB geïnteresseerd gadeslaat, via sportscholen zijn wellicht veel nieuwe leden voor roeiverenigingen aan te trekken. De Britse roeibond stimuleert ergometeren als fitness actief met een online platform.

Op de stoep van de Stadhouderskade in Amsterdam staat een wappervlag, RowStudio staat erop. Een DHL-man levert net een volgend stoepbord af. Hier wordt geroeid, in een voormalige autoshowroom. Wie binnenloopt komt in een bescheiden koffiehoek terecht. Maar ga je de deur door, dan sta je inderdaad in een studio, zo lijkt het. Twintig ergometers staan in het schemerdonker in slagorde opgesteld, gericht op de achterwand die helemaal als beeldscherm dienst doet. Aan het plafond hangen typische studiolampen en geluidsboxen. Naast de ergometers liggen matjes voor grondoefeningen en eronder liggen haltertjes, dumbbells. Op de tablets van de ergometers staan de namen van degenen die zo dadelijk een les gaan volgen. De temperatuur is laag, de airco draait hard, hier kan gewerkt worden.

New York
RowStudio is een initiatief van Benno den Teuling (43). Hij is advocaat, eerst bij een groot kantoor, toen met een klein groepje in een eigen kantoor en nu is hij dat nog maar twee dagen per week. De rest van de tijd is hij druk met RowStudio. “Ik word hier veel gelukkiger van”, zegt Den Teuling, “werken met mensen die lekker bezig zijn en die met een smile de zaal uitgaan”. Zelf roeit hij bij RIC en is daar ook secretaris. In 2018 werd hij Europees veteranenkampioen indoorroeien.

“Ik kwam in New York een roeistudio tegen, dat vond ik hartstikke leuk, maar ik dacht dat het nog leuker te maken was door er elementen aan toe te voegen. Ik ben toen nog een keer naar New York gegaan en heb daar een heleboel workouts gedaan om te kijken hoe dat was. Dat wilde ik in Nederland ook wel beginnen, maar dan wel een stap verder, next level.

In een klein jaar zette hij samen met de tweeling Vincent en Tycho Muda (32), die in 2012 zesde werden in de vierzonder op de Olympische Spelen van Londen, RowStudio op. Dit in nauwe samenwerking met Jan Lammers van RP3, de leverancier van de ergometers, die ook een deel van de software ontwikkelt.

RowStudio

45 minuten workout
De les begint. De deelnemers zoeken hun eigen ergometer op. Er start muziek, de instructeur legt uit wat ze gaan doen. Op het wandvullende scherm zien ze de hele workout, die 45 minuten duurt, grafisch weergegeven, zodat ze weten wat hun te wachten staat. Er staat precies welke oefening je moet doen, hoe lang die nog duurt en welke erna komt. Oranje is rustig werken aan je techniek, in het rood gaat het er hard aan toe en blauw betekent grondoefeningen. Op het grote scherm zie je ook het gemiddelde en het maximale wattage, dat daagt uit om er harder tegenaan te gaan. De deelnemers kunnen ook wedstrijdjes doen, bijvoorbeeld de voorste tien tegen de achterste tien.
Den Teuling: “Het is helemaal fantastisch als de instructeur zegt hem te volgen en iedereen hem simultaan volgt, dan wordt het echt roeien.”

Niet-roeiers
Er zijn lessen op drie niveaus. “Launch, voor beginners, Ripped voor gevorderden, en Booty om mooie billen te krijgen. Alles is in het Engels”, zegt Den Teuling er verontschuldigend bij. Ook zijn er speciale uren voor 55-plussers. Het loopt goed, er zijn nu in totaal veertig lessen per week.
Er komen vanaf het begin iets van zeventig procent niet-roeiers, mensen zonder enige roeiervaring dus. We zien het als een soort full body workout waarbij ze in 45 minuten hun hele lichaam trainen (zie ook kader Functioneel bewegen). Er komen hier bijvoorbeeld mensen die uitgekeken zijn op spinning, daar gebruik je alleen je benen bij en het biedt weinig variatie.”
Om de roeibeweging aan te leren begint iedere les begint met eerste, tweede en derde stop, uitlengen en startjes, dingen die je normaal ook in de boot zou doen.

Vijver
Niet-roeiers die via een sportschool als RowStudio kennismaken met het roeien: daar lijken kansen te liggen om nieuwe leden te werven voor roeiverenigingen. In haar Toekomstvisie breedtesport ’20-’30 geeft de KNRB aan activiteiten te willen ondernemen om sporters en sportscholen aan de roeisport te verbinden. KNRB-commissaris sportontwikkeling Feike Tibben noemt als voorbeeld de trainingsapplicatie Zwift bij het fietsen – binnenshuis op je fiets meedoen met een virtuele wedstrijd met online echte tegenstanders, in bijvoorbeeld een op het beeldscherm gesimuleerde klim van l’Alpe d’Huez. En de ergometers van RP3 met hun apps en games waardoor je uitgenodigd wordt intensiever te bewegen. Tibben: “Hoe meer mensen de roeibeweging leren, hoe groter de vijver waaruit we kunnen vissen.”

RowStudio

Go Row Indoor
De Britse roeibond is hierin al een paar stappen verder en biedt een online indoorprogramma onder de naam Go Row Indoor. Het is erop gericht meer mensen – ongeacht hun lichamelijke conditie – aan het indoorroeien te krijgen, voor de lol, voor de conditie of als wedstrijdsport, met gezondheidsbevordering als doel: ‘Whether you’re a complete beginner or a rowing pro, GO ROW INDOOR has something for you’. In 2017 ontving British Rowing financiering van de overheid voor het Go Row Indoor (GRI) programma, met als doel in vier jaar de deelname aan het indoorroeien met tien procent te laten stijgen. Met onder meer uitgebreide informatie en instructiefilms op de website, britishrowing.org, een op scholen en universiteiten gericht programma en een online community is British Rowing bezig dit doel te bereiken. Het gaat daarbij om grote getallen: een kleine 16 miljoen Britten zou willen overwegen een ergometer te gebruiken, waarvan ruim 13 miljoen er al wel eens op gezeten hebben, waarvan er weer 1,3 miljoen in 2017 daadwerkelijk gebruik maakten van een ergometer. De belangrijkste barrière die British Rowing voor zich zag, was de saaiheid van het ergometeren. Het centrale thema in de promotie werd de total body workout.

Sportschool, roeiclub en thuis
Bij de uitvoering van het programma richtte British Rowing zich niet alleen op de sporters maar ook, via workshops, op fitness-instructeurs. Maandelijks zijn er nu al zo’n 165.000 sporters die deelnemen aan het klassikale GRI-programma bij algemene fitness-studio’s. Lessen van twintig tot dertig minuten zijn het meest populair. Roeiverenigingen kunnen zich aansluiten bij het Go Row Indoor Club programma, dat begin vorig jaar van start is gegaan. Kern daarvan is dat de coaches van die roeiverenigingen een opleiding krijgen om groepslessen op de ergometer te geven, zodat de training daadwerkelijk een total body workout is. Bijgedachte is dat hiermee lege uren van een roeivereniging gevuld kunnen worden met niet-roeiers, die daarmee geld opbrengen voor de roeivereniging. Aan het Club-programma doen in Engeland nu vijftien roeiverenigingen mee, met vierduizend deelnemers, waarvan driekwart vrouwen.

Naast sportscholen en roeiverenigingen is het GRI-programma ook gericht op de 150.000 Britten die een Concept2-ergometer thuis hebben staan. Voor hen is er een serie trainingsvideo’s op de website die je thuis tijdens het ergometeren als virtuele coach kan gebruiken. Als je een bepaalde limiet haalt, bijvoorbeeld 25 kilometer in een maand, mag je een medaille en een diploma kopen – waarbij soms een deel van de opbrengst, naar goed Engels gebruik, naar een charity gaat. Het programma loopt nog te kort om conclusies te trekken, zo is het programma voor universiteiten nog in voorbereiding. Maar het lijkt erop dat de gewenste tien procent toename van het aantal indoorroeiers haalbaar is.

Verbinding
Vergroot RowStudio of een programma zoals Go Row Indoor daadwerkelijk de vijver waaruit Tibben wil vissen? British Rowing heeft vanuit het GRI-programma geen doelstelling ten aanzien van het roeien op het water. Den Teuling: “Sommige deelnemers vragen wel of ze een keer mee mogen naar RIC om in een boot te zitten. Maar ik denk niet dat dat heel vaak zal gebeuren want het zijn toch vooral mensen die voor een efficiënte workout komen, 45 minuten knallen in zo’n klasje en een beetje lol hebben. Dat is toch iets anders dan in de boot zitten. Ook het verenigingsleven trekt niet iedereen aan.” Tibben: “Laten we blij zijn met de aandacht en groei van het indoorroeien en vooral zien waar we wél verbindingen naar elkaar kunnen brengen.”

Dit is een artikel uit het roeiblad Roei! geschreven door Koos Termorshuizen. In Roei! staan nog veel meer interessante artikelen. Voor 30 euro per jaar heb je al een abonnement. Klik hier voor meer info!

Coverfoto: RowStudio

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!