Coach Hans Kerkers is een groot voorvechter van wedstrijden in een dubbelacht. Regelmatig regelt hij dat er wedstrijden worden georganiseerd met de dubbelacht door andere verenigingen enthousiast te maken. Hans coacht diverse ploegen, die allemaal in een dubbelacht roeien. Maar waar komt deze vechtlust voor de dubbelacht vandaan? We vragen het aan Hans.

Waarom een dubbel acht?
‘De dubbelacht is bij uitstek de boot waarin je als ploeg al vlug snel en soepel over het water kunt voortbewegen. Elke vereniging kent wel zijn eigen ‘achten’ met vaak luisterrijke namen en als zodanig vormen zij meestal ook belangrijke peilers voor de vereniging.

‘Een dubbelacht heeft daarbij nog een extra pré ten opzichte van een boord acht: Als beginnend roeier kun je er al sneller mee uit de voeten! Binnen de burgerverenigingen worden de nieuwe roeiers vooral opgevangen in scull boten. Naast het individueel in een skiff stappen, zie je bij onze vereniging de ‘ploegroeiers’ vaak een hele logische opleidingslijn doorlopen van wherry, C-boot en dubbel acht. Vaak stappen beginnende roeiers in hun 2e jaar al in de dubbel acht en de fanatiekere onder hen roeien er dan ook al mee in wedstrijden. Zouden ze dat willen doen in een skiff of dubbelvier, dan kost dit veel meer tijd en komen ze meestal ook in sterke velden terecht waar ze, als ze pech hebben, aan al alle kanten ingehaald worden.

‘Een tweede groep die we binnen Roeivereniging Rijnland veel in de dubbelacht zien stappen is ‘de wat oudere’ wedstrijdroeier. Die bijvoeglijke kwalificatie gebruik ik natuurlijk heel voorzichtig. Roeiers die in hun jeugd of studententijd niet uitgebreid boord geroeid hebben en roeiers met een wat stijver wordende rug, komen beter vooruit in een scull boot.

Hoe populair is de dubbelacht?
Binnen RV Rijnland zien we de populariteit van de dubbel acht sterk stijgen. De populariteit van de boot benadert die van de boord achten. De gebruikers zijn veelal de hierboven beschreven groepen roeiers.

Wat komt er allemaal bij kijken om te roeien in een dubbel acht?
Roeien in een dubbel acht vergt natuurlijk wat organisatorisch werk, maar dat verschilt niet echt van een boord acht. Wat wel veel meer energie kost is al het regelwerk om aan een wedstrijd mee te doen. Helaas is er nog geen stabiel veld van dubbel acht ploegen en zijn er nog weinig wedstrijden waar het nummer elk jaar uitgeschreven wordt. Dit heb je nodig, want als je een wedstrijd doet wil je wel 2 maanden van tevoren beginnen met trainen. Nu is het elke keer weer ruim van tevoren lobbyen om te kijken of het nummer uitgeschreven wordt en polsen of er meer ploegen zijn die aan willen haken.

Hoeveel wedstrijden worden er georganiseerd?
Een aantal wedstrijden (vaak in het zuiden van het land) heeft het nummer al vaker uitgeschreven: De moord Regatta en de Brabant acht in Tilburg, tot voor kort de Dommel Regatta in Den Bosch en ook de Mark Regatta in Breda. Dit jaar heeft ook de Spaarne Lenterace het nummer uitgeschreven en zij hebben toegezegd dat volgend jaar weer te doen! In het buitenland zien we met name in Duitsland dat het nummer populair is. We gaan zelf de laatste jaren naar Brugge, waar er afgelopen maart vijftien dubbel achten aan de start verschenen!

Wat hopen jullie met het initiatief? Wat is de droom?
Als het lukt om het nummer op de Head uitgeschreven te krijgen, denk ik dat het echt gaat lopen. Je krijgt dan een situatie dat er meer ploegen starten, omdat ze weten dat er tegenstand is. De Head zal zeker ploegen uit Duitsland en Frankrijk trekken zoals dat ook in Brugge het geval is. Als we het verder nog kunnen promoten met bijvoorbeeld een voorjaarscompetitie met meerdere wedstrijden bij verschillende verenigingen, waarbij je per wedstrijd een prijs kunt winnen en waarbij er één overall winnaar is dan zou dat ook helpen. Per saldo krijgt je dan een interessante klasse, waar een bredere groep van roeiers kan deelnemen.

Hoe willen jullie dat gaan bereiken en met wie?
We proberen nu heel pragmatisch 2 zaken te doen:
1) Aandacht vragen met behulp van dit artikel en lobbyen dat het nummer uitgeschreven wordt bij wedstrijden en als
RV Rijnland er zelf proberen te verschijnen met 2 ploegen.
2) Een lijstje met contactpersonen verzamelen bij diverse verenigingen en op voorhand te polsen of willen aanhaken bij wedstrijden

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!