Naast datstudentenroeiverenigingen hun identiteit ontlenen aan de eigen jasjes, heefthet KNRB Bestuur ook een jasje. Deze worden door de bestuursleden opverschillende gelegenheden gedragen. We spraken met Hélène Fobler, secretarisvan het KNRB bestuur, over de historie van het jasje en waarom de kleur rood?

Hoe ben je bestuurslid van de roeibond geworden?
In 2015 werd een secretaris gezocht in het bestuur en de Rotterdamse roeiverenigingen vonden het tijd worden voor meer Rotterdam in het bestuur van de roeibond. Ik was kort daarvoor gestopt als secretaris van de oud leden club van Skadi en werd, na uitgebreid kennismaken met toenmalig voorzitter Frans Cornelis en directeur Monica Visser, voorgedragen als secretaris en benoemd.

© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

Wanneer heb je het jasje aan?
Op het moment dat ik een formele rol heb als bestuurslid van de roeibond. Denk hierbij aan de Algemene Vergaderingen, het Nationaal Roeicongres, bij het uitreiken van medailles tijdens wedstrijden en tijdens de Aegon Bestuursbokaal.

Waarom is de kleur van het jasje rood?
Ik ben begonnen in 2015 als bestuurslid en toen waren de jasjes er al. Het jasje heeft ook nog niet een hele lange historie, volgens mij zijn de jasjes er sinds het WK 2014, dus dit jaar is het 5-jarig jubileum van het KNRB jasje!;) De kleur rood is, denk ik, gekozen omdat het opvalt en we ook voor internationale bestuurders herkenbaar zijn.

Je bent de secretaris van het bestuur. Wat houdt dit precies in?
Zoals alle bestuursleden; praten, bellen en schrijven 😀. 

Ik houd mij vooral bezig met de randvoorwaarden bij roeien, zoals:
sociale veiligheid, reglementen over onder meer seksuele intimidatie, matchfixing, doping, vertrouwenscontactpersoon, licentiesysteem en de Aegon Bestuursbokaal.

Daarnaast hebben we, het bestuur en bondsbureau, de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opzetten van een bestuurstalentprogramma. Dit programma gaat binnenkort van start en is bedoeld voor jonge bestuurders. In 3 modules willen we talentvolle bestuurders een stapje verder helpen in hun ontwikkeling. Hiervoor hebben we (oud) roeiers gevonden met bijzonder relevante kennis en ervaring. Volgens mij inhoudelijk en in opzet een interessant, relevant programma en ik hoop dat het een succes word!

© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

De werkzaamheden die je voor het KNRB Bestuur doet, doe je op vrijwillige basis. Helpt deze ervaring je ook in je werk of juist andersom: helpt het werk wat je doet, om je werkzaamheden als secretaris beter uit te voeren?
Ik werk bij het hoogheemraadschap van Delfland als griffier. Ik heb dan ook veel te maken met een algemeen bestuur en met leden. Dus het helpt zeker, en eigenlijk beide kanten op, want ervaring die ik op mijn werk op doe kan ik toepassen binnen de roeibond en andersom doe ik als secretaris ook weer ervaringen op die mij verder helpen in mijn werk.

Als laatste vraag: aan wie zou jij het jasje willen overdragen?
Ik draag het jasje met veel plezier, wanneer ik stop dan wil ik het jasje graag overdragen aan iemand die zin heeft om het Nederlandse roeien verder te brengen! Plus, dit jasje is gesneden voor een vrouw, ofwel: gender equality ook graag in ons bestuur!

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!