Roeiverhaal Even bellen met...
Jeugdcommissaris Marco van Baardwijk van U.R.V. Viking
Vandaag aan het woord de jeugdcommissaris van Viking, Marco van Baardwijk. Sinds 2,5 jaar zit Marco in het bestuur van Viking en maakt zich daarbij hard voor de junioren die roeien in Utrecht. ‘Ik ben binnen de roeisport een relatieve buitenstaander’, aldus Marco. Hoe zit het met de groeidoelstelling van Viking, wat kenmerkt het juniorenroeien en waarom zijn vrijwilligers zo belangrijk?
Over Marco
Vijf jaar geleden ben ik bij Viking gaan roeien. Als student heb ik nooit geroeid. Mijn zoon is daarna ook gaan roeien net als mijn vrouw. Inmiddels zijn we een echt roeigezin. Mijn kinderen zaten eerst op hockey, daar wordt een veel dringender beroep gedaan op ouders voor hulp is mijn ervaring. Bij Viking betrekken we ouders nu ook veel meer. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer ouders die meefietsen aan de kant.
Hoe zit het met de groeidoelstelling van Viking?
Viking heeft nu 70 junioren roeiers. In onze groei worden wij beperkt door met name de capaciteit van het roeiwater in Utrecht. Onze directe buren, de beide studentenroeiverenigingen Triton en Orca, zijn flink gegroeid de afgelopen jaren. Naast roeiers wordt er door steeds meer andere recreanten gebruikt gemaakt van het Merwedekanaal. Ook de bouwplannen voor de Merwekanaalzone, dat waarschijnlijk meer bruggen en meer gebruik van het kanaal betekent, helpen niet mee. Viking, Triton en Orca, zijn dan ook op zoek naar ander roeiwater. Utrecht zal echter altijd ons thuisfront blijven, zeker voor de breedtesport.
Van onze 70 junioren is de helft wedstrijdroeier. De andere roeiers zijn jeugd (ongeveer vijftien) en recreatieve junioren (ongeveer twintig). In 2016 had Viking bijna 120 junioren. Bij de instroom letten we goed op de leeftijdsopbouw. Bij werving concentreren we op de jongste jeugd. Als Viking zijn wij de enige algemene roeivereniging in de stad Utrecht. Dat maakt het qua werving voor ons makkelijk. De jeugd weet ons wel te vinden. Ook zien we veel broertjes en zusjes die gaan roeien.
”Wij dragen graag bij aan de groei van het aantal junioren in Nederland”.
Marco van Baardwijk – jeugdcommissaris U.R.V. Viking
Wat kenmerkt Viking en juniorenroeien?
Specifiek voor junioren kiezen we bewust niet voor opleiden in C-materiaal. Zeker ook met onze keuze om meer focus te leggen op wedstrijdroeien in het achterhoofd, kiezen we voor skiff instructie bij de junioren. Daarvoor is op het vlot en op het water helaas niet genoeg ruimte om verder te groeien. Maar misschien is er voor groei in de breedtesport wel ruimte.
In het bestuur is er veel aandacht voor junioren, ik ben tenslotte ook juniorencommissaris. We geven ze ruim baan met voldoende boten en een grote indoor-, ergo- en krachttrainingsruimte. De junioren zijn er vaak en de volwassen leden zien dat ook. Daarnaast hebben wij een actief jeugdbestuur, dat organiseert de sociale activiteiten en heeft daarvoor een eigen budget. Ze praten ook met het bestuur en ik begeleid ze daarbij. Altijd leuk om te zien hoe de jeugd elkaar helpt.
Hoe belangrijk zijn vrijwilligers?
Onze vereniging draait volledig op vrijwilligers. Nou ja, bijna dan. De krachttrainer wordt betaald. Binnen Viking kennen we onze jaarlijkse 10-verenigingsuren regel. Dat maakt dat ervaren junioren tijd inzetten om de beginners instructie te geven, onbetaald, maar wel als basis de 10-verenigingsuren. Die regeling maakt dat wij méér vrijwilligers hebben die zo’n twee uur gemiddeld per week willen besteden. We kijken vervolgens op welke manier wij die kunnen inzetten; als zij-instromers, ouders en jongvolwassen voor het jeugdroeien. Met name in de zij-instromers zitten vaak oud studenten en oud junioren die we vrij snel aan de slag krijgen als een van de coaches.
Ook iets doen voor het juniorenroeien?
Ben je bestuurder of lid van een roeivereniging en wil je het juniorenroeien bij jouw vereniging actief aanpakken? Neem dan contact op met de juniorencommissie van de KNRB via [email protected] of kijk op deze website: juniorencommissie KNRB.