In 1979 besloten vijf Vidraten dat hun telefoonrekening moest worden ingeperkt en zochten samen naar een geschikte woonruimte in Tilburg. Zij konden een Tilburgse spiegelmaker ervan overtuigen zijn bedrijf te verplaatsen en zodoende werd de oude glasfabriek een studenten woonparadijs. Inmiddels staat het roeiershuis aan de Huijgensstraat beter bekend als het oudste roeihuisch van roeivereniging Vidar.

Hoe komen jullie aan de naam van het roeiershuis?
We hebben onze naam te danken aan het destijds vele contact met de dames van de (toenmalige) Eilènbergstraat. Zij besloten ons het koosnaampje ‘de Happy Family’ te geven. Aangezien wij zo’n hechte band met de dames hadden, leek het ons gepast het koosnaampje te houden en sindsdien dragen de inwoners van de Huijgensstraat de naam ‘de Happy Family’ met gepaste trots.

Met hoeveel en met wie wonen jullie nu in het huis?
Op dit moment wonen er drie vierdejaars, één derdejaars en één tweedejaars Vidraat op de Huijgensstraat. Sinds kort hebben we een zesde huisgenoot: Hugo Flip! We miste nog iets in het huis, dus hebben we met elkaar besloten een kat uit het asiel te adopteren.

Kent jullie huis bepaalde tradities?
We hebben verschillende tradities in de loop der jaren meegekregen van onze achterban.

Allereerst, de Moordregatta. Elk jaar komen de Happy Family en de Happy Few (oud-huisbewoners) tijdens de Moordregatta samen om te strijden voor de winst. De moordregatta is een wedstrijd over 6,5 kilometer die we in de 8+ starten met de Happy Few. Na de sportieve prestatie hebben we een gezamenlijke barbecue waar mooie herinneringen worden opgehaald van vroeger toen de boten nog van hout waren en de mannen van staal.

Een andere jaarlijkste traditie is het kerstdiner. Rond kerst pakken de bewoners van de Happy Family groots uit om met elkaar en vijf gelukkige dames een acht gangen kerstdiner te nuttigen. De jongste huisbewoner moet zorgen dat er ook een kerstboom aanwezig is. Dit mag echter geen geld kosten, dit levert vaak al leuke verhalen op nog voordat het diner begonnen is. Na een onvergetelijke avond/nacht nemen wij de kans om de dames te bedanken voor de gezelligheid door middel van een cadeau: een stuk lingerie met daarop het Happy Family wapen. Inmiddels zijn er al behoorlijk wat in omloop..

Hebben jullie een manier gevonden om fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn in de tijd dat er niet geroeid mocht worden in verband met COVID-19?
We hebben tijdens de corona periode een ergometer gekregen van de vereniging om bezig te blijven met het roeien. Daarnaast zijn wij veel op de fiets te vinden en dus ook op Strava. Via Strava konden we elkaar mooi uitdagen om elke keer net wat harder te gaan dan de ander en jaagden we ook op de titel “King of the Mountain”. De tochten van 40 à 50 kilometer begonnen al snel te vervelen en werden vervangen door tochten die langer waren dan 100 kilometer. Door het kilometerklassement dat was opgezet door Vidar werd het nog meer gestimuleerd om zoveel mogelijk kilometers te maken op één dag, want hoe meer kilometers je maakt, des te hoger je eindigt op de ranglijst. 

Zijn jullie inmiddels weer in de boot gestapt?
Sinds een maand zijn we onder strikte regels weer begonnen met skiffen. We kunnen in verschillende tijdsblokken roeien zodat het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Vanaf 1 juli mogen we weer in elk boottype roeien, dus kunnen we weer volledig aan de slag.

Achtertuin van the happy family

Hoe zijn jullie als huis door deze periode gegaan?
Het mooie aan een roeihuisch is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. We motiveren elkaar om gezond te eten, daarnaast stimuleren we elkaar om het maximale uit de training te halen. Bovendien is het veel leuker om met elkaar te trainen, om elkaar te helpen en het roeien naar een hoger niveau te tillen. Ook wordt er veel tijd ingelast om te ontspannen zodat we ook goed herstellen van de trainingen, want zonder herstel heb je geen goede basis voor je volgende training.

Waarom hebben jullie een dolfijn in jullie huiswapen?
We hebben een dolfijn als wapen omdat dit dier ook om andere redenen dan voortplanting de liefde bedrijft.

https://www.facebook.com/KNRB/posts/1684118825075624

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!