TeamNL Roeien
In twee jaar van studentenroeier tot paralympisch team
Veel jongeren beginnen met roeien in hun studententijd, zo ook Amber Meulenbeld (masterstudent aan het Erasmus MC en Universiteit Utrecht) en
Geert Provoost (student Rechten aan Tilburg University). Beiden hebben vorig jaar contact gezocht met de coach van het pararoeien en mochten afgelopen oktober mee doen met de PR3 Mixed 4+ aan het EK Roeien in Poznan. Een hele mond vol, maar wat houdt de PR3 Mixed 4+ eigenlijk in? Gaat roeien met een beperking samen? En wat waren hun tofste momenten tot nu toe? We vragen het Amber en Geert.
Dit artikel is geschreven door: www.studentenkrant.net
Kunnen jullie wat meer vertellen over de categorie waar jullie in roeien
Amber: Bij het para-roeien zijn er 3 categorieën waar in je kan roeien, dit is afhankelijk van de soort beperking je hebt. In de PR3 categorie kan een roeier zowel zijn benen, rug als armen voldoende inschakelen tijdens de roeibeweging. In mijn geval is dat ook zo, want ik heb alleen een visuele beperking. Geert: het gedeelte mixed 4+ staat voor het feit dat wij met vier mensen in boot zitten, twee mannen twee vrouwen en het plusje staat voor een stuurvrouw.
Gaat het roeien met een beperking wel samen?
Geert: Zeker! Ik maak de gehele roeibeweging op een net wat andere manier dan iemand zonder een beperking, en ik ga waarschijnlijk minder hard omdat ik mijn benen niet optimaal kan benutten, maar roeien gaat zeker! Doordat wij in de boot ook allemaal een andere beperking hebben kunnen wel elkaar aanvullen. Amber: Zoals ik zei heb ik een visuele beperking, wat eigenlijk in het roeien een groot voordeel is: bij roeien is het erg belangrijk dat je goed voelt hoe de boot beweegt en dat je die beweging niet verstoort maar juist versterkt. Doordat ik mij niet focus op wat ik zie kan ik mij juist heel erg focussen op het voelen van de bewegingen van de boot. Daarbij is het belangrijk dat we in de boot gelijk roeien, ik probeer deze gelijkheid te vinden door te luisteren en te voelen.
Jullie roeien eigenlijk nog niet zolang, maar zijn nu al onderdeel van het Aegon Nationaal RoeiTeam. Wat is jullie tofstemoment tot nu toe?
Amber: Samen met Geert heb ik in februari meegedaan aan het WK indoor roeien in Parijs. Ik won tijdens dit WK brons, mijn eerste Internationale medaille, echt super tof! Daarna ben ik blijven trainen in de PR3 Mixed 4 en deelnemen aan het EK Poznan. Dit was mijn eerste Internationale race in een boot wat ook echt wel anders is dan op een ergometer, wat maakt dat dat voor nu wel echt mijn mooiste moment is tot nu toe. Geert: Het tofste moment tot nu toe was zonder twijfel mijn eerste race(s) in de PR3 mix4+ tijdens het EK. Dit was voor mij de eerste keer dat ik een race op water gevaren heb waarin het voelde alsof ik gelijke kans had met de andere boten. Om in zo’n setting met je ploeg keihard te werken en alles te geven is ontzettend gaaf. We hebben misschien niet een mooie finishpositie weten te bemachtigen maar de rek is er ook nog lang niet uit!
Tot slot, de studenten die dit nu lezen waarom zouden zij het roeien ook moeten gaan proberen?
Geert: Roeien is bij uitstek een sport waarin je jezelf fysiek en mentaal kan ontwikkelen. Je leert samenwerken, het is super gaaf om gelijkgestemden te ontmoeten en elkaar te motiveren in het beter leren roeien. Door de fysieke ontwikkeling merk ik dat ik sterker ben waardoor ik ook over mijn beperking beter de baas kan zijn. Amber: Het roeien geeft mij naast mijn studie heel erg veel voldoening. Het onderdeel zijn van een team en het nationale team als geheel, geeft een gevoel van samenhorigheid die je niet vaak ergens anders vindt. Daarnaast is het bij roeien echt zo dat wat je er zelf fysiek in stopt, dus hard trainen, ook uit komt. Het is hierdoor goed mogelijk om snel de top te bereiken.