TeamNL Roeien

TeamNL roeien bezoekt de Olympische baan in Parijs 

Susanne Ottenheym

Deze week bezocht het nationaal roeiteam “TeamNL Roeien” de Franse Olympische roeibaan voor een tweedaagse trainingsstage. Tijdens het bezoek trainden 33 van de Nederlandse toproeiers op de baan voor een impressie van hoe het er bij de Spelen uit kan zien, zowel qua weersomstandigheden als qua locatie. 

De roeibaan, officieel: “Nautical Stadium Olympic D’île-De-France”, bevindt zich enkele kilometers ten oosten van Parijs in Vaires-sur-Marne. Op het moment oogt de locatie nog wat somber door de voorbereidingswerkzaamheden rondom de baan. De tribunes zullen de komende maanden herrijzen, evenals de aankleding van olympische allure. Desondanks was er zeker een goede sfeer onder de roeiers, die ook weten: de stilte en somberheid van de winter maakt in de zomer plaats voor een groots Olympisch event.  

De brede en vrij nieuwe baan, die doet denken aan een meer, is open en daarom windgevoelig, wat bij aankomst direct merkbaar was. De eerste training in deze omstandigheden was voor het team gelijk een goede test. Waar is de wind het meest merkbaar? En hoe gaat het eraan toe bij de start en finish? Vragen die de roeiers goed konden testen tijdens deze korte verkenning. Bij de tweede training zag de baan er geheel anders uit: weinig wind zorgde die dag voor kalm water. 

Ook voor de begeleidende staf was het flitsbezoek meer dan nuttig, waarbij ‘het team achter het team’ nu een goed beeld heeft van de beschikbare faciliteiten, zowel bij de roeibaan als bij het hotel. Dit gaat van een hele range aan onderwerpen, van groot (plaatsing van de tenten) tot klein (plaatsing van stopcontacten). Met de overnachting in het hotel, waar de equipe ook tijdens de Olympische Spelen verblijft, kon iedereen – en bovenal de atleten – alvast kort wennen aan de kamers waar ze deze zomer meerdere dagen in verblijven. 

Tijdens de trainingsstage was nationale media aanwezig om de eerste roeihalen op het Olympische water vast te leggen. De beelden van de NOS zijn komende zondag 25 februari om 18:00 uur te zien tijdens het Sportjournaal op NPO1.  

Foto’s: Susanne Ottenheym

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Nieuws

TeamNL Roeien op World Cup I: Dag 2

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: de Heats

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!