TeamNL Roeien

TeamNL Roeien overheerst op tweede wereldbeker

Het was een finaledag waarin van alles gebeurde: een fotofinish, meerdere misslagen en er werden wedstrijden gewonnen. TeamNL Roeien was vandaag dominant op het podium. Met zes gouden medailles, drie zilveren en drie bronzen gaat het team terug naar Nederland.

Een nek-aan-nekrace in de vrouwen tweezonder tussen Veronique Meester & Ymkje Clevering en de Amerikaanse ploeg. Amerika vertrok sterk, waar het bij Nederland juist wat haperig was door een mishaal van Veronique Meester bij de start. Echter zetten Meester en Clevering de knop snel om, begonnen aan een inhaalslag en wisten steeds dichterbij de Amerikanen komen. Met een fantastische eindsprint met nog 100 meter te gaan lieten ze de Amerikanen ook definitief achter zich. Veronique Meester: “Ik maakte een misshaal na de start, dus toen dacht ik dat we 1-0 achter lagen, maar we konden er gewoon doorheen pushen, echt heel gaaf!”.

Bij de mannen tweezonder was Nieuw-Zeeland een klasse apart, vanaf het begin namen zij afstand van de rest van het veld. Niki van Sprang & Lennart van Lierop maakten zich sterk voor het zilver en wisten deze plek ook te behouden tot het eind.

Corné de Koning & Chantal Haenen maakten deze wereldbeker hun debuut in de PR2 mixed dubbeltwee. Voor de ploeg ging het dit toernooi met name om internationale ervaring op doen samen. Dat ze vandaag de Ieren voor wisten te blijven en als derde over de finish kwamen is een mooi resultaat van het debuut en smaakt hopelijk naar meer.

Roos de Jong & Laila Youssifou lieten eerder dit toernooi hun klasse al zien en wisten dit onverstoorbaar door te zetten in de finale. Het resultaat: een gouden medaille. De race van de mannen dubbeltwee kreeg een bizarre wending voor Koen Metsemakers en Stef Broenink. Zij koersten voor de bronzen medaille en moesten het in deze strijd opnemen tegen het Australische team. Het werd een fotofinish, waarna worldrowing besloot dat beide boten tegelijk over de finish kwamen met een tijd van 06.18.10. Zowel Broenink & Metsemakers als Antill & Clearly nemen dus het brons mee naar huis.

Zowel de vrouwen vierzonder als de mannen vierzonder kwamen als tweede over de finish. Richting het einde van de race bij de vrouwen dubbelvier werd het een spannende strijd tussen Nederland en Zwitserland om het zilver. Vlak voor de finish was er echter een mishaal bij de Nederlandse vrouwen, hierdoor verloren ze hun positie voor het zilver en moeten ze genoegen nemen met brons.

In de mannen skiff leek het even een spannende race te worden tussen Melvin Twellaar en de Franse Matthieu Androdias. Twellaar verhoogde na 1000 meter echter zijn snelheid en liet de concurrent kansloos. Melvin haalt hiermee zijn eerste gouden medaille in de skiff. “Het is een droom voor mij om in de skiff te racen, deze gouden medaille is dan ook heel speciaal. De hele race heb ik een goed tempo gevaren, ik ben erg tevreden”, aldus Melvin Twellaar na de race.

Ook voor de vrouwen acht, waarin alle atleten eerder op de dag al een race haddden gevaren, is er weer een gouden medaille. Karolien Florijn kwam vandaag als laatste in actie. Het hele toernooi laat ze haar overmacht in de skiff al zien, en dat was in de finale niet anders. De Zwitserse Jeanine Gmelin voer de druk op aan het begin van de race, Florijn wist hier goed mee om te gaan en kwam zonder enig probleem als eerste over de finish.

Eindresultaat van de tweede wereldbeker is dat TeamNL Roeien met twaalf medailles terug naar Nederland gaat. Aankomende week genieten de atleten van TeamNL Roeien van een weekje rust, daarna maken ze zich klaar voor het EK in München (11-14 augustus) en WK in Racice (18-25 september).