TeamNL Roeien

Terugblik: TeamNL Roeien in Lago Azul 

Van 29 januari tot 12 februari was het nationale roeiteam “TeamNL Roeien” op trainingsstage in Portugal. Een groep van 39 atleten, vergezeld door coaches en andere stafleden, trainden twee weken lang op het uitgestrekte Lago Azul. De vele kilometers die daar werden gemaakt, zowel in de roeiboot als op de fiets, dienen ter voorbereiding op de eerste World Cup in Varese begin april.

Gedurende de weken in Portugal werden ochtenden in de skiff afgewisseld met middagtrainingen op de fiets of in grotere bootformaties. Iedere ochtend na een stevig ontbijt liepen de atleten naar de waterkant om hun boten gereed te maken voor de training. Het drukbezochte vlot, net groot genoeg voor een acht, was enkel per trap bereikbaar. Het meer, dat enkele ochtenden geheel verdween in de mist, had zowel een noord- en een zuidkant waarover roeiers zich verdeelden voor hun trainingen. De uitgestrekte wateren maakten het mogelijk om kilometers lang van Portugese natuur te genieten vanuit de roeiboot, met enkel het geluid van coachboten en lokale vissers op de achtergrond. 

De eerste week stond geheel in het teken van mooi weer, met zowel lange trainingen in de boot als op de fiets. Door de droogte was het mogelijk om op de weg te fietsen en het gebied in Portugal verder te ontdekken. Roeiers die daar niet voor kozen genoten van het uitzicht vanuit het hotel op de spinfiets. In de loop van de tweede week maakte het mooie weer plaats voor mindere dagen, waardoor diezelfde spinfietsen drukbezet bleven.

Rondom de trainingen waren er genoeg mogelijkheden om de vrije uren te besteden. Roeiers probeerden andere sporten uit, zoals tennis, poolen, darten en zwemmen. Op dagen met mooi weer werd er in rust genoten van de zon, meestal met een koffie van Pro Coffee Club in de hand. In de avonden was de sportzender favoriet, met onder andere het WK veldrijden en schaatsen. Halverwege het kamp werd er zelfs een dartstoernooi georganiseerd met de roeiers uit de Duitse acht, die in een nabijgelegen hotel verbleven.

De trainingsstage in Portugal was de eerste in een reeks van internationale uitzendingen dit Olympische jaar. Komende maandag reist TeamNL Roeien richting Parijs voor een korte trainingsstage op de Olympische roeibaan. Hier draait de equipe twee korte trainingen om alvast een gevoel te krijgen bij de baan. Na World Cup I gaat TeamNL Roeien richting de bergen van Obertraun voor een stage op hoogte. Tot slot gaan de roeiers enkele weken voorafgaand aan de Olympische Spelen opnieuw op trainingsstage in het Oostenrijkse hooggebergte.

Volg het nationaal roeiteam op Instagram of luister naar de verhalen van de roeiers in de nieuwe podcast “Buiten de Boot”.
Foto’s door Susanne Ottenheym.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Nieuws

TeamNL Roeien op World Cup I: Dag 2

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: de Heats

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!