TeamNL Roeien

Voorbeschouwing op het EK 2019

Volgende week vrijdag 31 mei barst de strijd om de Europese titels los tijdens het EK Roeien in Luzern, Zwitserland. Vandaag blikt Ellen Hogerwerf, roeister in de vrouwen vier-zonder, vooruit op de kansen tijdens het EK. Ze vertelt over de voorbereidingen op het EK en gaat ze in op het verdere programma richting het WK in Linz, Oostenrijk.

Je bent er na de Olympische Spelen 2016 even uit geweest, wat heb je gedaan en hoe is het om weer terug te zijn?

Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro was ik het plezier in roeien een beetje verloren en heb ik even afstand genomen van het roeien. Door het roeien stond mijn master werktuigbouwkunde aan de TU Delft op een lager pitje, dus het werd ook tijd om dit af te ronden. Het was heerlijk om even de vrijheid te hebben, die ik daarvoor als roeister niet had. Ook al kon ik het niet helemaal los laten en heb ik de Eerstejaars dames acht van Proteus-Eretes gecoacht.

In het najaar van 2017 begon het toch weer te kriebelen en ben ik weer begonnen met trainen. Mijn studie was nog niet af, maar in overleg met de hoofdcoach Josy Verdonkschot heb ik de vrijheid gekregen om mijn afstudeerproject te combineren met roeien. Afgelopen november ben ik afgestudeerd en kan ik mij volledig focussen op het roeien richting de Olympische Spelen 2020 in Tokyo.

Op World Rowing Cup I heb je met de W4- een gouden medaille gehaald, wat zijn de verwachtingen voor dit EK?

Vorig jaar wonnen we met de W8+ ook een gouden medaille op World Rowing Cup I. Dat was geen garantie voor medailles op andere grote toernooien. Een titeltoernooi is altijd spannend en alle ploegen willen daar goed voor de dag komen. De winst van afgelopen World Rowing Cup heeft ons veel vertrouwen gegeven. Het laat zien dat we veel snelheid hebben als ploeg.

Vrouwen vier-zonder met gouden blik op Word Rowing Cup I in Plovdiv
© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

Momenteel zit je in Pusiano op trainingskamp, hoe verlopen de voorbereidingen op het EK?

We zitten als ploeg nog maar kort bij elkaar dus het is heel fijn dat we nu de tijd hebben om aan een aantal zaken te werken en als ploeg beter te worden. Daarnaast is Pusiano een hele fijne trainingslocatie: het is lekker weer, goed roeiwater, lekker eten en we zijn er met een hele leuke groep!

Hoe ziet jullie concurrentie er uit tijdens het EK?

We hebben sterke concurrentie, de helft van de ploegen uit de WK finale in 2018 kwam uit Europa! Uiteindelijk moeten we vooral zelf zo goed en hard mogelijk roeien, en dan zien wat dat waard is op het EK..

Wat staat er na het EK op het programma?

Na het EK krijgen we een paar dagen rust en daarna gaan we met de gehele boordgroep naar de Vogezen. Hier gaan we alternatief trainen, dat houdt in dat we heel veel fietsen en wandelen, hierdoor hopen we weer fris en gretig te kunnen beginnen aan de voorbereiding richting het WK in Linz, Oostenrijk. In deze voorbereiding doen we nog mee aan het NK Groot, Henley en de World Rowing Cup III in Rotterdam.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!