Verenigingen

Coach aan 't woord: Helen Harmsen

Deze maand is Helen Harmsen, coach van een lichte en zware dame en de DDev 2x bij D.R.V. Euros, een studenten roeivereniging in Enschede.

Hoe heb je je roeisters voorbereid?

De trainingsschema’s van profcoach, Johan Leferink,vormen de basis van de voorbereiding voor de wedstrijden. Daarnaast kunnen wij,doordat we een kleine selectie hebben, veel persoonlijke en flexibelebegeleiding bieden. Ter voorbereiding op de Hollandia Roeiwedstrijden is delichte dame de Skiffhead gestart en lag de zware dame bij de Skollcup aan destart. Om helemaal fit te zijn voor dit weekend, hebben we wat aanpassingenmoeten doen en hebben beide roeiers veel op de fiets gezeten. Helaas kwam voorde zware dame de Hollandia toch te snel..

Waren je roeisters gespannen voor de wedstrijd?

Zeker! Dat is ook helemaal niet erg. Zenuwen zijnalleen maar een teken van dat je belangrijk vind wat je doet en dat je hetgraag goed wil doen. Het is niet gek om zenuwachtig te zijn en al helemaal nietals je voor het eerst zonder stuur de drukke Bosbaan over moet. Als ik bij destart sta met mijn fiets ben ik ook best een beetje gespannen.

Hoe ga je daar als coach mee om? Wat voor opdracht heb je mee gegeven?

Vaak lopen we de race nog even door, de roeiers weten dan precies wat ze moeten doen: hetzelfde als in de trainingen! Het doorlopen van de race helpt ze om zich goed voor te bereiden. Verder houd ik het kort en zeg ik vooral geen nieuwe dingen. Bij het vlot wens ik ze veel plezier, roeien doen we omdat we het leuk vinden, dat vergat ik soms zelf wel eens toen ik nog roeide. 

Helen Harmsen geeft uitleg aan haar roeisters in het zonnetje

Ben je tevreden over het eind resultaat?

Ja ik ben tevreden. Het is toch altijd evenspannend om te zien waar je staat. Het resultaat geeft zeker perspectief en iseen mooi startpunt. Wij zijn goed de winter door gekomen.

Wat is het doel voor dit seizoen?

De focus ligt de komende wedstrijden opbeginnelingen af worden. Daarnaast combineren we met andere verenigingen en deDDev 2x van Euros in de dubbelvier.

Wat is jouw coach doel voor dit seizoen?

Mijn doel is dat mijn roeiers blikken en dat ze met een tevreden gevoel terug kunnen kijken op het seizoen. Daarnaast ben ik in oktober 2018 gestart met de KNRB RC-3 opleiding. Deze opleiding ben ik nu aan het afronden omdat ik in september naar Londen ga om daar op een school als roeicoach aan de slag te gaan. Om meer ervaring op te doen met onervaren roeiers ben ik nu ook betrokken bij de talenten dubbelvier. Het coachen van kinderen is namelijk wel even iets anders dan studenten!;)

Foto’s Casper Maas

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!