Verenigingen

Fairness WA-baan: 6 i.p.v. 8 ploegen in finale is optie

Met de Westelijke Regatta voor de deur gaat dit weekend de eerste nationale wedstrijd van dit seizoen op de Willem-Alexander baan van start. Op initiatief van de kamprechtercommissie wordt dit jaar op de WA-baan gewerkt met een gestandaardiseerd fairness protocol dat is toegespitst op de WA-baan.

Het protocol is afgestemd tussen de Westelijke, de Damen en de NSRF-Slotwedstrijden. Ervaringen van voorgaande jaren van deze wedstrijden zijn daarbij gebruikt. Hierdoor is dit jaar het protocol niet alleen verbeterd, maar is ook voor alle drie de wedstrijden gelijk. Afwijkend in het fairnessprotocol op de WA-baan ten opzichte van de protocollen die op de Bosbaan gebruikt worden, is de manier waarop wordt omgegaan met het gebruik van de 8-ploegenbaan.

Het gebruik van de 8-ploegenbaan heeft spannende en spectaculaire finales tot gevolg, maar geeft de wedstrijdorganisaties ook minder ruimte om in te spelen op de gevolgen van harde wind. Om eerlijke wedstrijden te blijven garanderen kan de situatie zich voordoen dat finales toch met 6 ploegen gevaren gaan worden in plaats van met 8 ploegen. Wanneer dit nodig is zullen de promotieschema’s vanuit de voorwedstrijden zodanig worden aangepast dat de twee slechtst gekwalificeerde ploegen niet meer mee kunnen doen aan de finale.

De 6 best gekwalificeerde ploegen kunnen dan roeien in de wedstrijdbanen die een zo eerlijk mogelijke race mogelijk maken. De optie om van 8 naar 6 banen te gaan heeft de voorkeur boven het varen in een waaiervorm, omdat op deze manier geen enkele ploeg op een voor- of nadeelbaan vaart.

FAIRNESS PROTOCOL WESTELIJKE REGATTA 2019

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!