Verenigingen

Haarlemse sloeproeiers winnen langste roeiwedstrijd ter wereld

Marcel Ates, Bart Adema, David de Bruijn en Erik Koning (Dutch Atlantic Four) hebben de Talisker Whisky Atlantic Challenge overtuigend gewonnen, yes!

De Haarlemmers kwamen goed uit de startblokken en hebben de winstniet meer uit handen gegeven. Een ongekende fysieke en mentale prestatie: 34dagen, 12 uur en 9 minuten roeien over de Atlantische oceaan totdat je jedierbaren weer in de armen kunt sluiten.

Wat is de TaliskerWisky Atlantic Challenge?

Da’s de langste roeiwedstrijd van de wereld. Van de Canarische eilanden naar Antigua op midden America. 5000 km non stop roeien tot je de oceaan over bent. Marcel, Bart, David en Erik zijn de eerste Nederlanders die de oceaan roeiend hebben overgestoken en roeiden voor een goed doel.

De heren komen niet onopgemerkt aan in Antigua ūüėČ

Wat zijn ze onderwegtegengekomen?

Onderweg is het team verrast door bezoekjes van walvissen,scholen dolfijnen, zeeschildpadden en vliegende vissen. Met kerst hebben ze eenmaaltijd gegeten van ingeblikte ganzenpeper. Met Oudjaarsavond werd errijkhalzend uitgekeken naar de ingesealde oliebollen, helaas waren deze nietmeer eetbaar. Er werd gekeken naar de thriller Jaws, hoe toepasselijk, en ook werder dagelijks een row sing-a-long ingezet onder het mom van sfeerbeheer aanboord. Grappige gebeurtenis: enkele dagen geleden zagen ze ineens eenreusachtige tanker op zich afkomen wat een vrij imponerend beeld vormde.Tijdens een gesprek via de radio bleek dat dit slechts was om te checken ofalles ok met ze ging.

Oceaanroeien is echtwat anders..

De heren moesten als sloeproeiers nog wel even flink lerenom anders te roeien: blessurevrij en op rolbanken. Veel met de benen roeien iswennen voor sloeproeiers die met name hun rug en armen gebruiken. Via DutchCoastal Rowing hebben de heren het oceaan roeien opgepakt. Linda Smallegange enRenee Huiting van RV de Laak hebben ze geleerd hoe lange afstand roeiers(marathonroeiers) roeien. Naast het roeien hebben ze ook de specifiekeoceaanzaken moeten leren; zoals navigatie en de boot, Rose, van binnen en vanbuiten leren kennen. Als bijvoorbeeld de stuurautomaat of de watermaker er meestopt is de race over. Zo ver is het gelukkig niet gekomen.

Foto’s: Ben Duffy

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!