Verenigingen

Op eigen gelegenheid naar het WK Coastal

Lisa van der Putten (De Amstel) en Carolien van de Wal (De Hoop) zijn op eigen gelegenheid naar het WK Coastal in Oeiras, Portugal geweest. De ervaringen van deze CW2x zijn inmiddels alweer 3 weken geleden opgedaan; tijd om samen met deze combinatie terug te blikken.

Hoe is deze De Amstel/De Hoop-combinatie tot stand gekomen?

Hoewel we beide met veel plezier voor verschillende teams roeien bij andere verenigingen, bevinden onze roots zich bij Aegir. Onze ambitie om de Olympische Spelen of de Wereldkampioenschappen te bereiken is nooit verdwenen; het WK Coastal bood die kans. Ondanks de beperkingen, hadden we samen onze zinnen op deze wedstrijd gezet

Lisa zit op slag en Carolien zit op boeg. Is dat een bewuste keuze of had het ook andersom gekund?

Dat was een bewuste keuze! Lisa kan vanwege haar duurvermogen op slag langer en regelmatiger de boot voorslaan. Carolien heeft bij de finish nog de beste sprint, over het strand, over. Als we dit om zouden draaien, had dit wellicht enkele plaatsen op de uitslag gescheeld.

“Oeiras 2021 was magisch en we zitten nog steeds op een roze wolk maar we moeten natuurlijk onze zinnen zetten op Saundersfoot 2022.”


Hebben jullie je goed voor kunnen bereiden met betrekking tot tactiek, wind en stroming?

Graag hadden we in de weken naar het WK toe willen verblijven in Oeiras om te trainen. Dit was helaas niet mogelijk dus qua stroming en wind moesten we op de racedagen zelf de analyses maken. Gelukkig hadden we een klein trainingskamp kunnen beleggen in Griekenland. Uiteindelijk is coastalroeien ook een goede balans vinden tussen koolhydraten / eiwitten. Technisch gezien moeten we gewoon efficiënt de wattages op het water leggen.

Hoe groot waren de verschillen tussen de twee dagen (heats & B-finale)?

Dat was een wereld van verschil. De heats waren zeer onrustig en er was veel stroming. Om op “12 uur” uit te komen moest je sturen op een hoek van “half 10”. De B-finale was veel rustiger en hoefde je maar op “half 12” te sturen. Het vele corrigeren en de inspanning van de dag ervoor, zorgde echter voor sneller verzurende bovenbenen en onderarmen.

Roeien met of zonder handschoenen?

Met handschoenen! En met extra pleisters…..

Dood of de gladiolen of vlakke, beheerste, nette race?

DOOD OF DE GLADIOLEN NATUURLIJK!

WK Oeiras 2021 of WK Saundersfoot 2022?

Oeiras 2021 was magisch en we zitten nog steeds op een roze wolk maar we moeten natuurlijk onze zinnen zetten op Saundersfoot 2022.

Coastal of toch Beach Sprint?

*in koor*: Coastal

Sean Connery of Pierce Brosnan?

Lisa: Sean Connery
Carolien: Sean Connery……………… en Pierce Brosnan

CW1x of CW4x

*in koor*: CW4x. Roeien met anderen is altijd beter, dan alleen.

Hoe meer golven, hoe beter of toch liever rustiger aan?

Altijd meer golven!

Niet iedereen in Nederland roeit in coastalboten terwijl het wel “hot and happening” is. Wat zou je tegen niet-roeiers zeggen wat de charme is van het coastalroeien?

Het is dé totale sport voor je hele lichaam voor een ieder, met vrijheid pur sang en altijd een top-uitzicht!

Sommige sporters identificeren zich met oranje leeuwen, roze nijlpaarden, bruine bevers of rode tijgers. Met welk kleurrijk dier identificeren jullie je?

Wij zijn absoluut paradijsvogels met een regenboog aan kleuren.

“Het betrekken van de breedtesport bij de topsport en vice versa, is van essentieel belang voor draagvlak en doorstroom van roeiers.”

Jullie gingen wellicht niet als absolute topfavorieten naar het WK, maar zijn jullie tevreden?

We zijn nog nooit zo gelukkig geweest. We hebben het roeien kunnen combineren met oneindig veel plezier. Hoewel we als verenigings(combinatie)ploeg ingeschreven, zijn we wel met een topsporthouding vertrokken.

Gaan jullie voor Saundersfoot nog iets veranderen aan jullie trainingsregime?

Jazeker; meer op trainingskampen!

Laatste vraag: hebben jullie nog tips voor de KNRB?

In Oeiras kwamen dit jaar de breedtesport en topsport samen. Wellicht zal dit in de toekomst minder worden aangezien er goede kansen zijn dat coastal steeds professioneler wordt. Het betrekken van de breedtesport bij de topsport en vice versa, is van essentieel belang voor draagvlak en doorstroom van roeiers.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

TeamNL Roeien

Veertien Nederlandse boten aan de start van World Cup II

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!